Naslovna Društvo PROKUPLJE OSTAJE I BEZ POLJOPRIVREDNE STRUČNE SLUŽBE

PROKUPLJE OSTAJE I BEZ POLJOPRIVREDNE STRUČNE SLUŽBE

4
Gasi se i PSS Prokuplje, foto: Prokuplje press
Ad

U Prokuplju su poslednjih godina učestala gašenja preduzeća i ustanova. Da podsetimo, prvo je ugašen Turističko sportski centar, pa je reorganizacijom i likvidacijom komunalnog preduzeća “Hammeum“ bez posla ostalo preko 100 radnika, zatim je izvršena likvidacija Biznis inkubator centra. Sada se, odlukom Ministarstva poljoprivrede, gasi i Poljoprivredna stručna služba Prokuplje. Postoje najave da će i Poreska uprava u Prokuplju biti ugašena i preseljena u Niš.

Odluku o gašenju PSS Prokuplje ministarstvo je donelo, kako saznajemo, zbog dugovanja iz prethodnog perioda, tačnije od 2012. do 2017. godine. U tom periodu je služba nenamenski potrošila sredstva, što je potvrđeno na sudu. Nezvanično se pominje cifra od 50 miliona dinara, a oko polovine ovog duga je prema Ministarstvu poljoprivrede i Poreskoj upravi.

PSS Prokuplje je pokrivala teritoriju kompletnog Topličkog okruga – Prokuplje, Kuršumliju, Blace i Žitorađu. Sada će odlukom ministarstva, nakon gašenja PSS Prokuplje, biti osnovana nova poljoprivredno stručna služba u Kuršumliji.

Ovo, po nama zaista solomonsko, rešenje neće dovesti do rešavanja problema, već samo do stvaranja novih poteškoća poljoprivrednicima. Gašenjem PSS Prokuplje neće biti moguća naplata dugovanja koje ova služba ima, a sa druge strane biće otežana komunikacija poljoprivrednika i gazdinstava sa službom. Prokuplje je regionalni i geografski centar Topličkog okruga, ima najviše registrovanih gazdinstava, dok će najviše problema imati poljoprivrednici iz Žitorađe, koja je pretežno orijentisana na poljoprivredu, zbog udaljenosti od Kuršumlije.

Što se tiče zaposlenih, kako saznajemo, njih sedam od jedanaest će biti prebačeno u službu u Kuršumliji, dok će po dvoje biti raspoređeno službama u Nišu i Leskovcu. Zaposleni su veoma nezadovoljni ovom odlukom i postoji mogućnost da štrajkom iskažu svoj protest.

Kakav je odnos vlasti prema našem gradu, i republičke i lokalne, nadamo se da će u Prokuplju kroz par godina ostati bar neka institucija. Ili da se svi zaposlimo u Leoni i BizLink, a za najobičnije potvrde i usluge idemo u druge gradove.

4
0
Prethodni tekstSLUPAO SE SA 3,58 PROMILA ALKOHOLA
Sledeći tekstOTVARANJE DEČJEG IGRALIŠTA U MALOJ PLANI

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime