Naslovna Kultura POZNAT NADALEKO, A NEPOZNAT SVOM GRADU

POZNAT NADALEKO, A NEPOZNAT SVOM GRADU

248
0
To je taj "izrod"! Foto:privatna arhiva
Advertisiment

Teško je čoveku u godinama, naročito ako je stvaraoc, pa još i vaninstitucionalni, da uhvati i glavu i rep i napiše nešto o sebi.

No pokušaću, jer ovog puta je reč o nama, i samoći čoveka izopštenog iz svih institucuja kulture, i ako njegovo ime pronosi reč Prokuplje gde god je to moguće.

Teško se meni setiti svih proteklih godina, pokušaja, uspeha i neuspeha, no ono što je činjenica prihvaćen sam kao autor u svim državama bivše Jugoslavije, i nekoliko inostranih zemalja, ali dajmo se fokusirati na poslednje događaje, jer mi se svi ostali čine jako daleki.

Posle nebrojenih učešća na književnim konkursima, i nekoliko prvih nagrada za poeziju, počeo sam da dobijam pozive sa svih strana od ozbiljnih književnih udruženja da im se pridružim, da mi priređuju promocije i pesničke večeri, nevino optužen da sam pesnik, i ako se ja tome odupirem, jer sam se potpuno udaljio od svoje osnovne delatnosti, i prve ljubavi, crteža!

No na moju sreću neko od mojih beogradskih prijatelja me preporučio kao vrsnog crtača, Ani Marinović, diplomiranom grafičaru, koja je i Art direktor u udruženjima Umetnikov otisak i Kreativna fabrika, Creative Art director u projektu Dosije Umetnik, studirala Faculty of Applied Arts, Belgrade, Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija, Fakultet primenjenih umetnosti …

I eto na moju sreću, ili konačnu zaslugu za sav dugogodišnji u Prokuplju ignorisan rad, organizatorka izložbi u tri trenutno najaktuelije kafe galerije Beti Ford (koja promoviše i talentovane književnike i kantautore), Tuluz Lotrek, i Mestašce, sve tri u samom srcu Beograda postale su moja druga kuća koja je moj umetnički rad prihvatila, i konačno sam osetio da sam se vratio tamo gde mi je mesto.

Pored oduševljenja Ane Marinović mojim radovima, koji se, pretpostavljam razlikuju od mase odličnih, time što u sebi nose duh juga, postojalo je veliko interesovanje za moje slike, i bio sam hitno pozvan od Ane: Slave, daj cene, imam kupce za tvoje radove! A ja tvrdokorni južnjak odgovaram: Nisu na prodaju!

Kasnije se preko jedne koleginice izvesna gospođa zanimala da kupi moju sliku, ulje na staklu, ali ishod već znate.

I tako, neopažen od sredine u kojoj živim, ja dogurah do dvanaeste izložbe, u krug, po svim gore navedenim galerijama, a ova upravo otvorena 6. septembra mi je posebno draga, jer je to plakat za prvi nezavisni i vaninstitucionalni teatar „Antiprohibicija“ koja, posle dugo godina vraća na zid galerije Beti Ford, u Skadarliji, atmosferu južnjačke kafane, i nevidljivu, svu našu borbu za opstanak ovog teatra, koji ponovo počinje da živi, kao što živi i autor plakata i pisac ovih redova, borac za kulturu svog grada, neprimetan, negde iz senke neke trafike, gde pije pivo sa radnicima s obližnjeg gradilišta.

Na kraju moram i da dodam da su moji radovi morali proći filter umetničkog saveta koji čine:

Ana Marinović – dipl. grafičar( samostalni umetnik, član slikarsko – grafičke sekcije ULUPUDS-a)

Saša Janjić, dipl. istoričar umetnosti

Edvina Romanovic Hudeckova – magistar likovnih umetnosti

Igor Markišić – master na odseku grafika i knjiga

Milena Mitrović – dipl.graficki dizajner MA visualnog dizajna

Slavko Mali ( nema veze sa Sinišom Malim!)

Prethodni tekstŽENA PRIJAVILA MUŽA DA JOJ PRETI, ALI ONA OPTUŽENA ZA LAŽNO PRIJAVLJIVANJE
Sledeći tekstWEBER UŽAS, GRAĐANI JOŠ GORI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime