Naslovna Zanimljivosti CRNA ĆUPRIJA JE NAJPOZNATIJI MOST NA MALOM JASTREPCU

CRNA ĆUPRIJA JE NAJPOZNATIJI MOST NA MALOM JASTREPCU

449
0
Advertisiment

Mali kameni most sa metalnom ogradom na putu od Grebca ka Ribarskoj banji poznat je u čitavoj Srbiji kao Crna ćuprija. Misli se, a o tome su ranijih godina pisali neki mediji, čak ga obišli i neki srpski poznati stuberi, da se na njemu kola zaustave, šetaju nečastive sile. I mi smo ga obišli, doduše danju, ali ništa strašno, jezovito ni predskazajuće nismo osetili.

On je jednostavno most koji pomaže ne samo meštanima Klisurice, Vukanje i okolnih sela, već i svakom ko prolazi ovom trasom da lakše pređe put.

Ipak, urbana legende o stravičnosti ovog mosta se uveliko proširila. Mnogi veruju da tu luta duh jednog zarobljenika, kojeg su ubili kada je pokušavao dok su ga prevozili, da pobegne skočivši sa mosta. On je tada prokleo sve one koji njim prelaze.

Meštani okolnih sela tvrde da ga je trebalo srušiti u vreme Drugog svetskog rata, ali nisu to učinili.

-Ma kakvi duhovi. Ne znam ni sam koliko sam puta njime prešao nikada mi se ništa nije desilo. To je lokalna priča, koja je popularna, ali je na sreću samo to- kaže Stefan Zlatanović koji je iz Prokuplja a kojem je selo Vukanja i koji bukvalno dva puta nedeljno prolazi preko tog mosta.

Ova ćuprija polako propada, pa izgleda da se niko i ne usuđuje, za svaki slučaj, da se zadražava na njoj ili popravi. Međutim, ako se uskoro to ne učini, kako je već polako zarastao u okolno rastinje može zauvek da nestane, a tada će se prekinuti ova jastrebačka veza Prokuplja i Ribarske banje.

Prethodni tekstPLAKETE, POVELJE, PRIZNANJA, UVEK U RUKE ISTIH
Sledeći tekstNESTAJU OBUĆARI I NE SAMO ONI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime