Naslovna Kultura U OKVIRU KULTURNOG LETA ODRŽANO FILMSKO VEČE

U OKVIRU KULTURNOG LETA ODRŽANO FILMSKO VEČE

0
Filmsko veče, foto: sajt Grada Prokuplja
Ad

U okviru Kulturnog leta, koje organizuje prokupački Dom kulture, sinoć je u Spomen sobi „Drainac“ održano filmsko veče, na kome je gostovao filmski kritičar Dejan Dabić iz Niša.

On je ovom prilikom rekao da voli da dođe u Prokuplje i da je ovakav tip promocije filmova imao još jedino u Nišu i Beogradu. Publika je sinoć imala priliku da vidi dva starija dokumentarna filma i pet animiranih.

– Volim da snimam filmove, ali zbog brojnih obaveza ne stižem da to radim onoliko koliko bih želeo i koliko bi trebalo. Trenutno radim na novom dokumentarnom filmu, koji planiram da završim do kraja godine, istakao je ovom prilikom Dabić i obećao da će ga i Prokupčani videti vrlo brzo posle većih gradova u Srbiji.

Dejan Dabić je filmski kritičar, autor animiranih filmova, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, ali i umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskog festivala.

Dejan Dabić, foto: sajt Grada Prokuplja

Autor je knjiga „Prohujalo (sa) etrom“ i „Nebo iznad celuloida“ i koautor knjiga „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“, „Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ i „Na talasima animacije“. U okviru Studija crtanog filma`98, kao scenarista i reditelj, uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima: „Krletka“ je 2002. godine dobila nagradu „YU ASIFE“ na Martovskom festivalu, dok su „Odraz“, „Predvodnik“, „Brbljiva kornjača“, „Veština čitanja“ i „Pasje doba“ bili prikazani u zvaničnom takmičarskom programu Martovskog festivala.

Izvor: sajt Grada Prokuplja

0
0
Prethodni tekstPREMINULA I DRUGA OSOBA OD POVREDA NAKON PREVRTANJA TRAKTORA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime