Naslovna Kultura “KORAK U BOJI” NA ŠETALIŠTU

“KORAK U BOJI” NA ŠETALIŠTU

0
Ad

Tradicionalna manifestacija „Kulturno leto 2024.“, koju organizuje prokupački Dom kulture, nastavljena je juče već poznatim i veoma prihvaćenim programom „Korak u boji“.

– Ovo je 14 „Kulturno leto“ naše kuće i šesto oslikavanje platna. Ovde se okupe brojni prolaznici, koji na trenutak zastanu, kako bi svojom rukom nešto nalsikali i ostavili trag na ovom platnu i postali deo jednog vremena, koje će na ovaj način ostati zapamćeno. Svake godine se u okviru „Koraka u boji“ dešava isto, ali je platno svake godine različito, u zavisnosti od toga ko na njemu slika. Danas su ovde prokupački slikari Dragan Popović, Saša Bolčina, Vladan Labović i Goran Ristić, rekao je u ime organizatora Doma kulture i sam učesnik ovog kulturnog sadržaja, slikar Milan Ilić Trša.

Prema rečima slikara Dragana Popovića ova platna pripadaju kulturnoj baštini savremene umetnosti grada Prokuplja.

– Način na koji slike na ovim platnima nastaju predstavlja jedan nesputani način, jer na licu mesta nastaje umetnička slika. Ovakvo stvaranje jeste zapravo balans između ateljea i slikanja u prirodi. Ovo je neka vrsta urbanog načina slikarstva, gde učesnici, počev od najmlađeg uzrasta, pa do umetnika različitih generacija, mogu da se izraze na velikom formatu. On se parceliše na nekoliko delova, tako da na jednom platnu imate nekoliko izraza, recimo četiri do pet umetnika, istakao je Dragan Popović.

On je objasnio da na panou, koji ima 6-7 metara, slikaju svi koji žele da budu deo tog trenutka, zajedno sa organizatorima u još jednoj letnjoj manifestaciji.

– Slika se obostrano, a predstavljanje ideje slikanja ovde je na nivou neke opuštene varijante, gde ljudi slikaju akrilnom tehnikom, koja se odmah suši i ostavljaju nekakav trag u slikarstvu. Siguran sam da će sva ova platna jednog dana biti izložena i to u slobodnom prostoru, gde je i jedino moguće, s obzirom na veličinu platna. Možda u nekom letnjem periodu u okviru nekog događaja, recimo sledeće godine u parku, koji pripada crkvi i Domu kulture, naglasio je Popović, dodavši da će o tome odlučiti organizatori.

Ova platna se razlikuju u zavisnosti od toga ko ih slika, ali njihov kvalitet zavisi i od inspiracije i toga koliko ko teži da uradi nešto lepo i kvalitetno.

Među slikarima u ovoj akciji, bio je i veliki broj dece, koja su se trudila da oslikaju što više platna, ali i što lepše, koristeći svetle boje, koje, kako su naglasili donose radost i zadovoljstvo u samom stvaranju.

Oslikavanje velikog platna, na način kako to samo vi umete i želite, u okviru još jednog „Koraka u boji“, trajlo je do 15 časova na šetalištu, a pozvani su svi koji vole da slikaju da dođu.

Izvor: sajt Grada Prokuplja

0
0
Prethodni tekstKULTURNO LETO U KURŠUMLIJI – CECA I TROPIKO BEND

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime