Naslovna Društvo AKCIJA PLANINARA: OBIŠLI OKOLINU KURŠUMLIJE

AKCIJA PLANINARA: OBIŠLI OKOLINU KURŠUMLIJE

0
Planinari u akciji, foto: Darko Žarić
Ad

U organizaciji Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, sa ciljem upoznavanja odredišta u geografskim oblastima Toplica i Kosanica, pod vođstvom istoričara i muzejskog savetnika Darka Žarića, juče je organizovana akcija, na kojoj su se planinari najpre popeli do utvrđenja Ivan kula, iznad istoimenog sela, dok su u drugom delu akcije posetili manastire iz 12. veka kod Kuršumlije: Sveti Nikola i  Sveta Bogorodice.

Planinari u akciji, foto: Darko Žarić

Ivan kula na Ravnoj planini, kod  Srba je poznata kao  kula Ivana Kosančića, poznatog srpskog viteza, koji je poginuo u Kosovskom boju 1389. godine. Zanimljivo, kod  Turaka  poznata je kao kula Ivan bega koji se poturčio posle Kosovskog boja.

 – Staza iz sela Velika Vuča je manje zahtevna, polazi se sa nadmorske visine od oko 600 m i ide se seoskim putem do sela Ivan kula, odakle se kreće prema Ivan kuli. U blizini sela Velika Vuča postoje manje poznati vodopadi pored asfaltnog puta Rača – Dobri Do. Staza za uspon i silazak je ukupne dužine oko 10 km. Uspon na vrh je bio postepen i staza je  uglavnom vodila putem kroz hrastovu i bukovu šumu. Staza nije obeležena, izjavio je Darko Žarić.

0
0
Prethodni tekstDARUJTE KRV – SPASITE ŽIVOT

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime