Naslovna Zanimljivosti TURSKI BEGOVI IZ XIX VEKA KOJI SU OSTALI U SEĆANJU TOPLIČANIMA

TURSKI BEGOVI IZ XIX VEKA KOJI SU OSTALI U SEĆANJU TOPLIČANIMA

0
Staro Prokuplje, foto: Prokuplje press
Ad

Prema pisanim dokumentima, ali i kazivanju, mnogih Prokupčana u narodnom sećanju, u Prokuplju i bližoj okolini, su najduže ostali: Sulejman-beg i Sadik-beg iz Prokuplja, iz Gornje Stražave Momedaj-beg i iz Donje Stražave Ajdar-beg.

Prema dokumentima iz 1835. godine u Prokuplju je živeo i Toplicom vladao u narodu ozloglašeni Sulejman-beg. Njegov teror nad Srbima je bio takav da su oni bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta i da se preko Jastrepca prebace u Srbiju. Njemu slični su bila i dva brata koja su gospodarila selima Gornjom i Donjom Stražavom, ali i šire. Njihova vladavina datira od nekoliko decenija pre oslobođenja Toplice od Turaka.

No, da je i među Turcima – gospodarima bilo i dobrih ljudi, govore podaci da je u Prokuplju živeo i posle oslobođenja od Turaka, sve do 1911.g.,  Sadik-beg. On je bio vlasnik kupatila u Prokuplju. Da je on dobro postupao prema Srbima, potvrda je i to što je, kada su se svi Turci i Arnauti povukli iz Prokuplja 1877/78. godine, on ostao da živi u Prokuplju sve do svoje smrti.

Izvor: Knjiga “Toplica kroz vekove”, Petko Marjanović

0
0
Prethodni tekstPROMOCIJA TOPLIČKOG ZBORNIKA U NARODNOM MUZEJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime