Danas, 21. maja, se u svetu obeležava Međunarodni dan čaja. Ranije se ovaj dan obeležavao 15. decembra u zemljama koje su poznate po proizvodnji čaja (Indija, Šri Lanka, Nepal, Vijetnam, Indonezija, Bangladeš, Kenija, Malavi, Malezija, Uganda i Tanzanija), ali je 2019. godine u Ujedinjenim nacijama doneta odluka da se ovaj dan obeležava 21. maja svake godine.
Međunarodni dan čaja ima za cilj podizanje svijesti o dugoj istoriji i dubokom kulturnom i ekonomskom značaju čaja širom sveta. Cilj dana je promocija i podsticanje kolektivnih akcija za provođenje aktivnosti u korist održive proizvodnje i konzumiranja čaja, kao i podizanje svijesti o njegovom značaju u borbi protiv gladi i siromaštva.
Ispijanje čaja je drevna tradicija, za koju se smatra da potiče iz jugozapadne Kine. Ispijanje čaja se širilo i putem svile stiglo u Evropu, tako da se preko starog kontinenta proširilo u kulture širom sveta. Tokom ovog perioda do danas su kulture ispijanja čaja širom sveta razvile svoje specifične načine.
Iako u našim krajevima ne postoji kultura ispijanja čaja, kao što je slučaj u zemljama Azije ili u Engleskoj, ipak ovaj napitak je rasprostranjen i na našim prostorima.
Zbog čega je za organizam dobro da pijemo čaj? Čaj sadrži antioksidanse i smatra se da može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, dok pojedini čajevi mogu pomoći kod gubitka kilograma. Neka istraživanja su pokazala da čajevi pomažu u zaštiti zuba, srca, i prevenciji mnogih bolesti.
Englezi se smatraju najvećim ljubiteljima čaja na svetu, a ovaj napitak se često koristi i u Kini, Indiji, Japanu, Maroku, Šri Lanci, i svaka kultura ima svoju specifičnu mešavinu i poseban način pripreme čaja koji se razlikuje, kao i rituale ispijanja.
Kod nas se čaj uglavnom povezuje sa zimom i bolestima. Uostalom, kome od nas bake nisu kuvale čaj protiv prehlade i drugih bolesti.