Naslovna Zanimljivosti ŠTA JE IZGRAĐENO U PROKUPLJU IZMEĐU DVA SVETSKA RATA

ŠTA JE IZGRAĐENO U PROKUPLJU IZMEĐU DVA SVETSKA RATA

0
Centar Prokuplja između dva svetska rata, foto: Prokuplje press
Ad

Prokuplje je u periodu od 1918-1941. godine privredno i kulturno središte Toplice. U svom razvoju, ipak, daleko je bilo ispred svih ostalih mesta u Toplici. Nerazvijena privreda nije pružala neke velike mogućnosti za izgradnju. No, bez obzira na sve poteškoće, u Prokuplju je mnogo toga izgrađeno u ovom periodu.

Prokuplje je novu zgradu pošte dobilo već 1925. godine, kada je započeta i izgradnja Ženske zanatske škole. Te godine sa izgradnjom železnice gradi se Železnička stanica u Prokuplju. Za potrebe Niže poljoprivredne škole 1927. godine gradi se školska zgrada. Zalaganjem dr Alekse Savića, u Prokuplju je izgrađena bolnica 1929. godine.

Razglednica Prokuplja, foto: Prokuplje press

Započeta je izgradnja Sokolane 1934. godine, a te godine izgrađen je i betonski most na Toplici, a u centru grada podignut je spomenik Topličkim junacima. Godine 1937. započeta je izgradnja internata za smeštaj Više domaćičke škole, izgradnja Gimnazije i Trgovačkog doma na Carini. Glavna ulica u Prokuplju kaldrmisana je 1939. godine.

Izgradnja mosta na Toplici 1926. godine, foto: Prokuplje press

Pored izgradnje ovih objekata u Prokuplju, je između dva rata, rešeno i pitanje vodosnabdevanja 1932. godine i snabdevanje električnom energijom 1937. godine.

Stanovnici Prokuplja, njih 6 i po do 7 hiljada, snabdevalo se robom u oko 45 dućana, lociranih uglavnom u glavnoj ulici. U gradu je pred početak Drugog svetskog rata, bilo dva hotela (“Evropa” i “Raponja”) i 38 kafana.

“Pored kafanskog života, hotel “Evropa” i “Raponja” su decenijama služili za razne društvene potrebe Prokupčanima. U njima su odsedali putnici, priređivane su gozbe za ugledne goste u svečanim prilikama, održavane su pozorišne predstave putujućih pozorišnih grupa, bioskopske predstave i druge priredbe.”

Neki od objekata započeti u ovom periodu biće završeni tek nakon završetka Drugog svetskog rata (Gimnazija i Trgovački dom).

Izvor: Knjiga “Toplica kroz vekove”, Petko Marjanović

1
0
Prethodni tekstASFALTIRANJE TROTOARA U BLACU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime