Naslovna Kultura DANAS JE SVETSKI DAN POEZIJE

DANAS JE SVETSKI DAN POEZIJE

0
Ad

Od 1999. godine UNESKO je ustanovio 21. mart za Svetski dan poezije.  Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja poezije u školstvu širom sveta; ali i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”. (izvod iz UNESKO izveštaja pri definisanju ovog dana).

Svetski dan poezije, kako navode Ujedinjene nacije, slavi “jedan od najdragocenijih oblika kulturnog i jezičkog izraza i identiteta čovečanstva”.

Svetski dan poezije obeležava jedan od najdragocenijih oblika kulturnog i jezičkog izražavanja čovečanstva. Tokom obeležavanja dana, poezija okuplja ljude širom kontinenata. Uključuje različite oblike jezika, izraza i značenja. Često je praćena muzikom i izvodi se u posebnim prilikama.

Nekada se dan poezije slavio u oktobru. Tradicija očuvanja oktobra kao nacionalnog i svetskog dana poezije, očuvala se još uvek u mnogim državama.

UNESKO je u inicijativi da se proglasi Svetski dan poezije, prepoznao način da se izrazi jedinstvo u kreativnosti ljudskog uma. Kao jedan od glavnih ciljeva obeležavanja dana poezije je da se podrži jezička različitost kroz pesnički izraz. Obeležavanjem ovog dana želi se ohrabriti uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umetnosti (slikarstvo, muzika, pozorište, ples), kao i povratak usmenoj tradiciji recitala i promocija proučavanja poezije.

0
0
Prethodni tekstSTUDENTI TOPLIČKE AKADEMIJE U POSETI VINARIJI TOPLIČKI VINOGRADI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime