Naslovna Kultura PROKUPAČKA BIBLIOTEKA OBELEŽAVA SVOJ DAN

PROKUPAČKA BIBLIOTEKA OBELEŽAVA SVOJ DAN

0
Rade Drainac, foto: Prokuplje press
Ad

U petak 22. marta Narodna biblioteka “Rade Drainac” Prokuplje obeležava svoj dan.

Program počinje u 13:30 časova u Čitaonici biblioteke predstavljanjem rezultata rada i uručenjem zahvalnica najaktivnijim članovima koje će uručiti direktor biblioteke Dragan Ognjanović zajedno sa predstavnicima Grada Prokuplja. Nakon toga sledi druženje sa piscima za decu u kojem učestvuju Biljana Stanojević i Siđa Živković.

Nakon toga, od 15 časova, takođe u čitaonici, održaće se “Popodne sa prijateljem Biblioteke” u okviru koga će se održati promocija romana “Pakrac” autora Vladana Matijevića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Beogradski pobednik”. Na promociji će govoriti, pored autora, i direktor Dragan Ognjanović.

ISTORIJAT BIBLIOTEKE

Narodna biblioteka „Rade Drainac“ Prokuplje baštini tradiciju bibliotekarstva u Toplici, odnosno Građanske čitaonice osnovane 1910. godine. Sledeća pojava biblioteke u Prokuplju posle prekida nastalog usled Balkanskog i Prvog svetskog rata je 23. marta 1930. godine kada se otvara Narodna čitaonica sa univerzitetom. Odmah po oslobođenju Prokuplja u Drugom svetskom ratu osniva se Narodna knjižnica i čitaonica u Prokuplju. Biblioteka 1961. postaje matična za opštinu Prokuplje, a 1973. otvara se samostalno Dečje odeljenje. Iste godine biblioteka dobija i ime Narodna biblioteka „Rade Drainac“. Narodna biblioteka „Rade Drainac“ danas predstavlja organizovanu kulturnu ustanovu sa solidnim kadrovskim potencijalom. Programska delatnost Biblioteke organizovana je na Odeljenju za odrasle, na Dečjem odeljenju i u dva punkta na seoskom području u Maloj Plani i Žitnom Potoku. Knjižni fond ima preko 100.000 knjiga.

0
0
Prethodni tekstPROBNI ZAVRŠNI ISPIT ZA OSMAKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime