Naslovna Kultura VELIČANSTVEN KONCERT FOLKLORISTA

VELIČANSTVEN KONCERT FOLKLORISTA

0
Koncert u Domu kulture, foto: sajt Grada Prokuplja
Ad

Za veličanstveni folklorni događaj, koji su prokupačkoj publici priredili članovi Kulturno umetničkog društva „Abrašević“ i njihovi gosti iz Austrije, tražila se karta više. Koncert je bio humanitarnog karaktera, pa su posetioci, koji su gotovo dva sata uživali u srpskoj tradicionalnoj igri i pesmi, umesto karte koju nisu kupili, mogli da ostave prilog za Udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR).Ovaj gest organizatora je naišao na odobrenje, pa su Prokupčani još jednom imali priliku da pokažu svoju humanost na delu, dok su na sceni, oba KUD-a, „Abrašević“ iz Prokuplja i „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Felkira, prikazali rezultat prijateljstva, koje je počelo u novembru prošle godine u Austriji.

– Putovali smo širom Evrope i sveta. Izuzetna nam je čast da smo prvi put na Jugu Srbije. Po prvi put gostujemo u Prokuplju. Oduševljeni smo prijemom i gostoprimstvom domaćina, jer smo dočekani fenomenalno. KUD „Abrašević“ je bio naš gost prošle godine u novembru, čime smo bili počastvovani. Drago nam je da je večerašnji koncert protekao uz podršku publike, koja nije prestajala sve vreme, u ritmu muzike, da aplaudira, pružajući tako podršku izvođačima, rekla je koreograf KUD „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Austrije, Nataša Lazić.

Ona je istakla, da je kao umetničkog rukovodioca i nekog ko voli srpsku tradicionalnu pesmu i igru, raduje da se za ovakve koncerte traži karta više.

– Drago mi je da vidim kako se ovde čuva srpska tradicija i neguju prijateljski odnosi. Donosimo vam puno pozdrava iz Austrije, a našim domaćinima, folkorašima, želimo sve najbolje, nove koreografije, nastavak saradnje i druženja i da se dogodine opet vidimo kod nas. Večeras smo se predstavili igrama iz Šumadije i Vranjskog polja, dodala je Lazić, naglasivši da joj je izuzetno drago što su upravo svi oni zajedno najveći čuvari naše tradicije u našoj zemlji, ali i van nje.

Kulturno umetničko društvo „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Felkira, osnovano je 2001. godine i trenutno ima oko 200 aktivnih članova. Podeljeno je u pet segmenata, koje čine „školica folkora“, „stariji uzrast“, „omladinski uzrast“, „izvođački ansambl“ i „veterani“.

U ime domaćina ovog koncerta, kojim su sudeći po aplauzima i ovacijama, bili oduševljeni svi u publici, dobrodošlicu je poželeo organizator folkornih aktivnosti u Domu kulture, koreograf KUD „Abrašević“ Goran Denčić, ne krijući zadovoljstvo zbog uzvratne posete prijatelja iz Austrije.

– Njihov boravak kod nas, pored zajedničkog koncerta, u kome smo svi uživali, uključio je i posetu Hisaru, obilazak Đavolje Varoši i Prolom Banje, prirodnim i kulturno istorijskim lepotama našeg kraja. Naše četiri postave prikazale su publici osam koreografija, a neke od njih su igre iz Gruže, Starogradske igre, igre sa Stare Planine, iz Leskovca, rekao je Denčić.

Predstavili su se i brojni vokalni solisti, između ostalih i Slaviša Stolić, pesmom „Što gu nema Cveta“, Dunja Marković „Jutros mi je ruža procvetala” i drugi.

Dečiji ansambl domaćina prestavio se igrama iz Hana i Gruže, a njegovi članovi Vasilije Prokić iz Baličevca i Matija Dinić iz Prokuplja, rekli su nam da se koncertima i putovanjima uvek raduju, ali i da su redovni na probama folklora.

– Najviše volimo da igramo „Bigarku“, jer ona ima najlepše korake. Putovali smo u Bugarsku i treba da idemo u Austriju i već se radujemo tome, istakla su ova dva dečaka, naglasivši da učenje ne trpi zbog ljubavi prema folkoru, jer sve školske obaveze završavaju na vreme i dobri đaci.

Izvor: sajt Grada Prokuplja

0
0
Prethodni tekstODBOJKAŠICE ZABELEŽILE DESETU POBEDU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime