Naslovna Društvo U PROKUPLJU OBELEŽENA GODIŠNJICA ĐINĐIĆEVOG UBISTVA

U PROKUPLJU OBELEŽENA GODIŠNJICA ĐINĐIĆEVOG UBISTVA

2
Spomenik Zoranu Đinđiću u Prokuplju, foto: Prokuplje press
Ad

Gradski odbor Demokratske stranke Prokuplje i građani Prokuplja obeležili su ispred spomenika ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića godišnjicu njegove smrti polaganjem venaca.

Svake godine se, na ovaj dan, Prokuplje seća  pokojnog premijera Srbije koji je mnogo učinio za Toplicu, odakle je poreklom. Okupljeni građani čuvaju sećanje na njega i njegovu viziju kako bi Srbija trebalo da izgleda, kao demokratska država čije je mesto u Evropi.

Obeležavanje godišnjice Đinđićevog ubistva, foto: Prokuplje press

Zoran Đinđić je rođen 1952. godine u Bosanskom Šamcu, jedan je od osnivača Demokratske stranke. Nakon pobede opozicije na lokalnim izborima, i nakon masovnih protesta protiv izborne krađe, postao je prvi demokratski izabran gradonačelnik Beograda. Na izborima 2000. godine je bio glavni operativac i organizator kampanje koja je rezultirala 5. oktobra padom vlasti Slobodana Miloševića. U 2001. godini je postao prvi srpski premijer koji nikada nije bio član komunističke partije.

U vreme njegove Vlade, Srbija je pokrenula proces demokratizacije, vladavine prava, evropskih integracija, kao i korenitih promena u oblasti ekonomskih i socijalnih reformi u društvu.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine, na ulazu ispred zgrade Vlade.

7
0
Prethodni tekstŽOK TOPLIČANIN: KADETKINJE DOMINIRALE U LESKOVCU
Sledeći tekstUČENIČKA KOMPANIJA ECOPLANTS IZ ŽITORAĐE OSVOJILA TREĆE MESTO

2 KOMENTARA

  1. Djindjic je bio covek za razliku od demokrata posle ubistva koji su krenuli sa pljackom drzave.Od svih na slici samo vredi DR Ivan Ristic veliki covek i sve pohvale za njega

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime