Naslovna Kultura REPLIKA ZASTAVE KOSTE VOJINOVIĆA U MUZEJU

REPLIKA ZASTAVE KOSTE VOJINOVIĆA U MUZEJU

0
Replika zastave Koste Vojinovića, foto: fb
Ad

U Narodnom muzeju Toplice možete naručiti repliku zastave Koste Vojinovića Kosovca i njegovog Kopaoničkog odreda iz Topličkog ustanka.

– Direktorica Narodnog muzeja Toplice je prihvatila moju ideju da Muzej uradi kopiju zastave Koste Vojinovića koja je nestala krajem 1917. godine. Repliku zastave do sada niko nije uradio jer nije se znalo do 2017. kako izgleda i da li je postojala . Tada je prof dr Božica Mladenović priredila knjigu “Živ se ne predajem!!! Dnevnik Koste Vojinovića”, a u njoj je dat opis zastave. Zastava je urađena za postavku i za prodaju, izjavio je Darko Žarić, muzejski savetnik istoričar.

U pomenutoj knjizi dr Božice Mladenović se navodi da se zastavu po molbi vojvode Koste Vojinovića sašile u selu Iričić 2. avgusta 1916. godine Milunka i Jeftimija Kovačević iz Belog Polja. Za prvog zastavnika postavljen je podnarednik Jovan Jovanović iz Kosovske Mitrovice, a posle njegove pogibije, decembra 1916. godine, postavljen je narednik Janićije Dimić iz Belog Polja kod Brusa (1889-1917). Posle Dimićeve pogibije oktobra 1917. godine, njegova majka Danica je zastavu sklonila na sigurno mesto da ne bi pala u ruke bugarskih vojnika, ali o njenoj daljoj sudbini nema više pouzdanih podataka.

Ukoliko želite da imate ovu zastavu, sve što je potrebno je da dođete u muzej ili putem telefona 027/321-694 naručite zastavu. Rok za izradu zastave je 4 radna dana.

Cena zastave je 6000,00 dinara.

1
0
Prethodni tekst­­­LEGENDA PROKUPAČKOG BOKSA POSETIO BK TOPLIČANIN

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime