Naslovna Društvo PREZENTACIJA NACIONALNOG TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU

PREZENTACIJA NACIONALNOG TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU TEHNOLOŠKU INOVACIJU

0
foto: sajt Grada Prokuplja
Ad

U organizaciji Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Topličkog upravnog okruga, u svečanoj sali Grada Prokuplja, održana je prezentacija državnog projekta nacionalnog Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji (NTI 24).Ovom skupu su pored načelnika Topličkog upravnog okruga Zlatana Miljkovića i zemenika gradonačelnika Prokuplja Marka Kostadinovića, prisustvovali i direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga Aleksandar Milićević i koordinator Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju prof. dr Dragan Povrenović. Učesnici prezentacije bili su predstavnici svih opština Topličkog okruga, brojni preduzetnici, direktori srednjih i viših škola i njihovi đaci, predstavnici kancelarija za mlade TO, nevladinih organizacija, udruženja osoba sa invaliditetom. Pre samog izlaganja koordinatora ovog takmičenja, prisutne je pozdravio načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, rekavši da mu je izuzetno drago što je broj učesnika na ovoj prezentaciji veliki.

Koordinator ove prezentacije, ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, prof.dr Dragan Povrenović, je ovom prilikom učesnicima objasnio sve ono što treba da znaju o samom takmičenju. Naglasio je da se ono realizuje u tri kategorije i to za „Inovativne ideje srednjoškolskih i studentskih timova“, rok za prijavu je do 30. marta, dok je za „Realizovane inovacije“ i „Inovativno selo“, rok za prijavu do 5. maja ove godine.

– Danas smo ovde započeli ovogodišnju kampanju Takmičenja za tehnološku inovaciju, koje treba da okupi sve ljude širom Srbije, bez obzira na pol, uzrast, obrazovanje. Sve one, koji su voljni i spremni, da neka svoja inovativna rešenja, na pravi način plasiraju na tržište. Učešćem na ovom takmičenju steći će određena znanja, što će im pomoći da što uspešniji budu u onom početnom periodu, koji je i najteži, lakše savladaju ono što posle dolazi. Ukoliko hoćemo da neku inovaciju plasiramo ili da otvorimo neko novo inovativno preduzeće, ili da okupimo mnoštvo ljudi, da li su to mladi, srednjoškolci ili studenti, ili oni koji rade i veoma uspešno stvaraju određene proizvode, a žele da na njih ukažu široj javnosti, ovo je prava prilika za to, rekao je prof Povrenović.

On je objasnio da su svi oni, koji žive na selu, pa žele da svoje selo unaprede da to bude inovativno selo, dobrodošli da uzmu učešće na ovom takmičenju.

– Ovo je 20 godina zaredom i vreme je da i Toplički okrug pokaže svoju pravu snagu. Mi ćemo zdušno pomoći u tome da se to na pravi način realizuje i verujem da će ovaj današnji skup, koji je bio veoma posećen i sa velikim utiscima ćemo poći odavde, doprineti da se što šira javnost, u ovom okrugu, upozna sa svim onim potencijalima, koji se pružaju potencijalnim učesnicima na takmičenju. Takođe nam je važno i da okupimo sve one, koji možda ove godine neće učestvovati, ali je važno da o tome počnemo da razgovaramo, razmišljamo i da motivišemo jedni druge, istakao je koordinator takmičenja prof. Povrenović.

Kako je objasnio ovom prilikom, inovacija je bilo koji proizvod, usluga ili proces ili neka nova tehnologija, koja može naći mesto na tržištu.

– Ne mora biti ništa epohalno, to može biti čak i nešto što je otkriveno, ali mora biti dorađeno, u onoj meri, da sutra na tržištu može biti prepoznatljivo i da to neko želi da kupi. Ovo nije takmičenje u pronalascima i patentima, ali naravno i oni, koji ih imaju i pretoče ih u nešto što ima tržišni kvalitet, to je onda inovacija. Hoću da posebno istaknem, da bilo koji čovek u Srbiji može biti inovator. Ovo nije namenjeno za neke ekstra vredne i pametne ljude, ali je namenjeno svima onima koji su uporni. I svi oni, koji imaju neko početno znanje i imaju želju da nešto urade, onda od njih mi i očekujemo to, ali i pomažemo, da budu uporni i istraju u tome. Ja sam uveren da ćemo sa našeg današnjeg skupa, 21. decmbra ove godine, u velikom finalu, koje se uživo prenosi na Radio televiziji Srbije, pokazati i nekog učesnika iz ovog kraja, zaključio je danas u Prokuplju, kordinator Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji (NTI 24) prof. dr Dragan Povrenović.

Izvor: sajt Grada Prokuplja

0
0
Prethodni tekstŽRK TOPLIČANIN: POČINJE SUPER LIGA ZA MLADE RUKOMETAŠICE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime