Naslovna Zanimljivosti ZAŠTO JE TOPLIČKI USTANAK IZBIO BAŠ U KURŠUMLIJI?

ZAŠTO JE TOPLIČKI USTANAK IZBIO BAŠ U KURŠUMLIJI?

0
Kuršumlija u vreme Topličkog ustanka, foto: Prokuplje press
Ad

Već početkom 1917. godine Kosanički srez se naoružao. Narod se odmetao u šume. Skoro svako selo je imalo ustaničku četu. U opštini Dobri Do formirana je četa sa oko 180 ustanika.

Iz dana u dan sve je bilo više onih koji su se priključivali ustaničkim četama. Bugari su bili svesni stanja u Kosanici, pa su sa terena povukli svoje malobrojne jedinice. Prinuđeni su bili da u Kuršumliji formiraju “žandarmeriju” od arnautskih plaćenika. Osetivši opasnost pozvali su u pomoć dve bugarske čete iz Prrkuplja.

Početak ustanka, izazvala je jedna grupa “žandarma”, arnautskih plaćenika koji su u noći 25/26. februara 1917. godine pošli iz Kuršumlije u obližnje selo Mačkovac, sa namerom da izvrše pljačku. No, na ulazu u selo sačekala ih je ustanička četa kojom je komandovao Ilija Radonjić (Ica Kalajdžija, u selu poznat kao Ica Golja). Ova patrola je razbijena. Narod okolnih sela čuvši pucnje, shvatio je da je počeo napad na Kuršumliju. Svi su krenuli prema Kuršumliji. Tako se narod Kosanice podigao na ustanak. “Digla se kuka i motika”. Bugari su očekivali napad na Kuršumliju. Zato su na nekoliko dana pre izbijanja ustanka utvrdili neka važnija utvrđenja na prilazu gradu, ali i u samom gradu, zgradu sreskog načelstva.

U noći 25/26. februara cela Kosanica je bila obaveštena o događajima u Mačkovcu. Sve naoružane čete su krenule prema Kuršumliji. Komandu nad svim ustaničkim četama do dolaska Koste Vojinovića preuzeo je Rade Vlahović, koji se i ranije predstavljao kao “komandant Kuršumličana”. U jutarnjim časovima 26. februara otpočele su borbe u samoj Kuršumliji. Trajale su sve do poslepodnevnih sati, kada u Kuršumliju stiže Kosta Vojinović sa svojim odredom. Vojinović je preuzeo komandu nad ustaničkim snagama koje su u to vreme vodile borbu sa arnautskim žandarmima, zabarikadiranim u zgradi sreskog načelstva. Otpor bugarskih vojnika i Arnauta je slomljen! Prinuđeni su na predaju. Vojinović je preduzeo mere za sređivanje stanja u varoši i okupljenom narodu je saopštio da je ustanak počeo. “Tu, u Kuršumliji, 13. februara, Kosta Vojinović je naredio da se sav narod digne na ustanak, a najdalje do 17. februara 1917. godine. Upućeni su četnici da raznesu naredbu o tome.”

Izvor: Knjiga “Toplica kroz vekove”, Petko Marjanović

0
0
Prethodni tekstKURŠUMLIJA: OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE TOPLIČKOG USTANKA U SELU MAČKOVAC

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime