Naslovna Društvo NASTAVLJA SE RASPRODAJA GRADSKE IMOVINE

NASTAVLJA SE RASPRODAJA GRADSKE IMOVINE

9
Ad

Grad Prokuplje je u poslednjih nekoliko godina prodao ili izdao u koncesiju skoro sve što se moglo prodati. Sada je na red došao i gradski bazen sa restoranom, halom i teniskim terenima, a kao dodatak ide i prostor gde se ranije nalazila stočna pijaca.

Grad je raspisao Javni poziv za učestvovanje u postupku dodele koncesije za finansiranje, rekonstrukciju, izgradnju, upravljanje i održavanje gradskog kupališta i teniskih terena u Gradu Prokuplju. Za koncesiju se mogu prijaviti svi domaći i strani investitori koji ispunjavaju uslove iz javnog poziva. Gradska uprava je formirala komisiju koja će sprovesti postupak javno-privatnog partnerstva.

Grad će koncesiono izdati na period od 35 do 40 godina prostor površine 1,9 hektara po ceni koja ne može biti manja od 500 hiljada dinara godišnje, odnosno jedva nešto više od 40 hiljada dinara mesečno. Od izabranog koncesionara se očekuje da finansira rekonstrukciju i održavanje ovog prostora, tj da ga stavi u funkciju za građane Prokuplja. Nigde nije navedeno kolika su minimalna ulaganja koncesionara koje je u obavezi da obezbedi. Ne bi nas iznenadilo da sredstva za rekonstrukciju koncesionar dobije od države bespovratno, kao što se to već dešavalo u Srbiji.

U pozivu se navodi da je predmet koncesije finansiranje, rekonstrukcija, izgradnja, upravljanje i održavanje gradskog kupališta i teniskih terena u Gradu Prokuplju, sa pratećim objektima uz plaćanje koncesione naknade, na datoj lokaciji. Planirani kompleks je potrebno organizovati na navedenim parcelama, ukupne površine od oko 1,9 hektara, između postojećih saobraćajnica, pružnog koloseka, prolaza ispod mosta, zaštitnog pojasa reke Toplice i izgrađenih sportskih objekata teniskih terena i hale.

Predmetni prostor je potrebno organizovati u pet funkcionalnih celina i to kupališni kompleks sa otvorenim bazenima za plivače; kupališni kompleks za otvorenim bazenima za neplivače i decu; prateći objekti – garderobe i biletarnica i ugostiteljski objekat; sportsko rekreativni i parkovski sadržaj; i parking prostor.

Svih pet celina koje se navode u pozivu, već postoje (doduše, u lošem su stanju), i one su bile funkcionalne do pre par godina. Kada je došlo do gašenja i likvidacije Sportskog centra Prokuplje, koji je između ostalog, vodio brigu o kompleksu koji je bio u funkciji, došlo je do zapuštanja i ruiniranja, jer niko nije bio zadužen za njega.

Ovako je nekad izgledao prokupački bazen, foto: Prokuplje press

Početkom prošle godine, gradska skupština je već usvojila odluku o koncesiji, ali tu odluku nisu sproveli u delo, zbog problema vlasništva nad objektima balon sale i teniskih terena koje nije izgradio grad. Avgusta prošle godine, gradska vlast je raspisala poziv za konsultantske usluge za izradu studije opravdanosti koncesije, koje su iz budžeta plaćene skoro 2 miliona dinara.

Inače, ovo nije prvi put da Grad prodaje ili daje u koncesiju imovinu svih građana Prokuplja. Da vas podsetimo, privatniku u koncesiju su dati parking servis i objekti Tržnice (tri gradske pijace), od kojih je u novu pijacu, prema navodima gradskih vlasti uloženo skoro 3,5 miliona evra za naknadu od oko 500 hiljada dinara godišnje!!!

U koncesiju je data i Gradska apoteka na period od 15 godina, da bi prošle godine lokal apoteke u strogom centru grada površine od preko 430 kvadrata, prodat za iznos od 32 miliona dinara firmi koja je postajala manje od godinu dana u vreme kupovine i osnovana je sa osnivačkim ulogom od 100 dinara.

Ranije je grad prodao i Dom vojske, kao i gradsko građevinsko zemljište na više lokacija.

Da li će bar nešto od imovine Grada ostati i dalje u vlasništvu Prokupčana ili je sve na prodaju. Kada se već tako radi, moj predlog je da se privatizuje i sama lokalna samouprava, verovatno bi u privatnim rukama bila funkcionalnija i sa manjim brojem radnika, pa da bar znamo da nam u našem gradu više ništa ne pripada.

42
2
Prethodni tekstISPLATA NOVČANIH NAKNADA
Sledeći tekstPROKUPČANIN VOZIO 210 KILOMETARA NA ČAS

9 KOMENTARA

  1. Blagi užas. Kad tad je moralo do ovoga doći, a preko noći se baš i nije moglo desiti. Loše vođenje opštine, krađe, prevare. Sramota za Prokuplje.

  2. Da li su teniski tereni u vlasništvu grada ili Tenis kluba? Da li je halu na bazenu pravio grad ili Miša Cvetković sa pokojnim Dodijem? Kako to? Laketiću objasni molim te ako znaš.

  3. Barem nek radi,a ne da se kzpamo u Zitoradje i Doljevac,ako je neki Prokupcanin spreman da moze da se boei neka peuzme bazwn i sve reseno

  4. Ostalo je da prodaju 3 zeleznicka mosta i 3 za drumski saobracaj.Mogu i parkove u centru i kod opstine.Mogli bi i skole,bolnicu ,vatrogasno.
    Umesto njih bi mogli da otvore kladionice posto ih nema dovoljno. Takodje bi mogli i neku ulicu da prodaju jer sta ce nam ovolike ulice.Mogli bi i reku Toplicu da prodaju.Sve bi to mogli za cenu ne manju od 500000 dinara.

  5. Ima dosta sela, koja su skoro pusta, ostao još po neki glasač vlasti, tako da treba prodati ta sela sa sve glasačima. Nema razloga za ovakvim tekstovima, jer 90% stanovništva Prokuplja je bilo za to da ista stanka koja je vladala predhodnih godina, ostane na vlasti. Svi su zadovoljni, što znači da prodaja može da se nastavi bez problema, dok god ima šta da se proda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime