Naslovna Društvo KOME SMETA DOKTOR MILIĆ

KOME SMETA DOKTOR MILIĆ

0
Dr Dragan Milić, foto: fb
Ad

Inspektori Uprave kriminalističke policije iz posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije posetili su Kliniku za kardiohirurgiju UKC Niš kako bi uzeli izjavu od kolegijuma klinike koga čine 33 lekara, navodi na svom fb profilu dr Dragan Milić, načelnik ove klinike.

Ovo je još jedan u nizu pritisaka na ovu kliniku i njenog načelnika koji traju već duži vremenski period. Sve je krenulo od trenutka kada su lekari ove klinike odlučili da rade bez naknade preko vikenda kako bi ukinuli liste čekanja i da se na operaciju ne čeka duže od 5-15 dana.

Početkom novembra prošle godine, odlukom dekana Medicinskog fakulteta u Nišu, dr Milić je smenjen sa mesta prodekana za međunarodnu saradnju tog fakulteta. Krajem novembra, na sednici Naučno-stručnog veća medicinskih nauka Univerziteta u Nišu desio se skandal u vezi sa izborom dr Milića za redovnog profesora, gde mu je od strane „dobronamernih“ profesora skrenuta pažnja da će biti izbačen sa fakulteta ukoliko hitno ne koriguje svoje stavove, tj. da odustane od ideje stvaranja Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu, da klinika prestane sa radom vikendima i da vrati listu čekanja, kao i da odustane od učešća na lokalnim izborima u Nišu i da podrži produženje radnog odnosa direktoru UKC Niš i nakon njegovog odlaska u penziju.

Na ove “dobronamerne” savete njegov odgovor je bio da nikada neće odustati od svojih principa i ideja, ma koliko ga to lično koštalo, kao i da nikada neće prihvatiti da bude loš primer mlađim kolegama i studentima kako profesor treba da stavi lične interese iznad opštih.

Krajem decembra prošle godine, dr Milić je sumirao postignuto u toku 2023. godine.

Na kraju smo turbulentne godine koja je donela novu dimenziju u radu naše Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš. Od ukupno 104 dana vikenda koliko ima kalendarska godina naša klinika radila je 46 dana volonterski, bez naknade, u nameri da eliminiše liste čekanja za kardiohirurške operacije. I uspeli smo da listu čekanja koja je imala preko 100 bolesnika na početku 2023. g. ukinemo u aprilu mesecu, a da početkom decembra ukinemo i listu zakazivanja. To praktično znači da će svi bolesnici koji dobiju dozvolu anesteziologa biti odmah primljeni na kliniku za operaciju bez čekanja. Kako bi sve ovo bilo moguće Klinika je u toku ove godine obavila 13.300 pregleda, hospitalizovala 1.140 bolesnika, uradila 380 kardiohirurških operacija i 350 vaskularnih, ukupno 730 operacija, pri čemu je intrahospitalna stopa smrtnosti iznosila 2.36%! Ne mogu a da još jednom ne istaknem koliko me svi ovi ljudi sa kojima radim čine ponosnim. Njihova stručnost, mladost i energija, posvećenost i odlučnost je nešto što je i omogućilo da ova godina bude tako posebna za sve nas na klinici. Zahvaljujemo se svima od srca na podršci u trenucima koji često i nisu bili laki za nas… Radili smo samo ono u šta smo verovali stavljajući u prvi plan jedino i isključivo interes pacijenata… I to nećemo menjati ni u 2024. g. bez obzira na sve…

Kolektiv Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, foto: fb

Pritisci na osoblje klinike se nastavljaju i ove godine. Sada su na udaru anesteziolozi, jer su, prema tvrdnjama Uprave UKC, navodno “prekomerno” trošili lek Simdax koji se daje najtežim pacijentima sa jako oštećenom funkcijom srca. Do povećanja potrošnje ovog leka je došlo jer je u toku prošle godine bio povećan i obim rada, tj. pregleda i operacija. Iako je RFZO, posle nadzora, odgovorio Upravi UKC Niš da je sve bilo u skladu sa zakonom, direktor UKC Niš formira komisiju koja poziva anesteziologe na saslušanje.

Odgovor RFZO UKC Niš, foto: fb

I na kraju, krivična prijava u vezi sa studijom koju su radili tokom vanrednog stanja u vreme korone u 2020. godini.

Uzimajući u obzir da smo radili standardnu metodu za ispitivanje tromboze kod obolelih od korone, pri čemu nijedan jedini učesnik studije nije zaradio ni jedan dinar ili evro, u vreme vanrednog stanja kada se cela naučna zajednica trudila da nađe lek najvećoj pošasti savremenog sveta, neodoljivo se stiče utisak da je ovde bilo važnije KO PODNOSI KRIVIČNU PRIJAVU, a ne ŠTA JE SADRŽAJ PRIJAVE. Još uvek ne znamo ko je podneo krivičnu prijavu, ali nezvanično saznajemo da su to uradili nama nadređene osobe… I to je dobro jer ne možemo biti u pravu i mi i oni… Ukoliko smo krivi za “zločin” naučnog istraživanja neka bude tako, čeka nas moguća kazna zatvora od 10-15 godina zbog “organizovanog zločina”, ali ako nismo, tražićemo odgovornost onih koji su nas lažno optužili ni manje ni više nego VJT Posebnom odeljenju za organizovani kriminal… Zbog današnjeg ispitivanja i sakupljanja dokaza od strane UKP umesto u 7.30h počeli smo sa operacijama u 10.30h. Ostaćemo duže danas na poslu kako bi svi pacijenti koji su planirani za današnji operativni program bili operisani… pacijenti su uvek bili i ostaće na prvom mestu…, navodi dr Milić u svojoj objavi.

Ostaje pitanje, kome smeta dokazani stručnjak, koji ima 3 specijalizacije (opšta hirurgija, vaskularna hirurgija i kardiohirurgija), čovek koji je sa svojim timom unapredio rad Klinike za kardiohirurgiju i eliminisao liste čekanja na kardiohirurške operacije. Očigledno je da u našem društvu najbolje prolaze oni koji “ne talasaju” i ne remete uhodani sistem, bez obzira na to da li je taj sistem loš i nefunkcionalan.

I na kraju, još jedna poruka dr Milića.

Uprava mora da shvati da UKC Niš nije ničija prćija (ni lična ni partijska) i da u nedostatku argumenata ne pribegavaju nasilju. Pogrešan je to i loš put… Daljinski upravljač koji je u nekom kabinetu, verovatno u Beogradu, ne deluje na nas. Ne mogu nas upaliti ili ugasiti, pojačati ili smanjiti, ne vredi – nismo na istoj frekvenciji…

0
0
Prethodni tekstPEDESET GODINA RADA ODELJENJA ORTOPEDIJE U PROKUPLJU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime