Naslovna Moj ugao SVE MANJI BROJ NOVOROĐENČADI: KAKO ZAUSTAVITI PAD NATALITETA

SVE MANJI BROJ NOVOROĐENČADI: KAKO ZAUSTAVITI PAD NATALITETA

3
Ad

U Opštoj bolnici “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju, koje pokriva četiri opštine Topličkog okruga (Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa), primećuje se zabrinjavajući trend opadanja broja novorođenčadi. Tokom 2023. godine, rođeno je 578 beba, što, iako neznatno veći broj u odnosu na prethodnu godinu (567), predstavlja jedan od najmanjih brojeva novorođenčadi od osnivanja porodilišta.

Ovaj negativan trend u natalitetu beleži se već decenijama. Dok se do devedesetih godina beležilo preko 1.500 porođaja godišnje, od 2000. godine taj broj ne prelazi 700 porođaja godišnje, izuzev 2001. godine kada je zabeležen izuzetak s 1.038 novorođenčadi.

Statistika nataliteta u Prokuplju od 2010. godine prikazuje opadanje broja novorođenčadi, sa najnižim brojem u 2021. i 2022. godini, kada je zabeležen minimum od 576 i 567 novorođenčadi.

Slična situacija beleži se i u celoj Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj živorođenih u 2023. godini u Republici Srbiji pao je na 60.813, što je smanjenje od 1.437 u odnosu na prethodnu godinu. Broj umrlih u istom periodu iznosi 97.098.

foto: Republički zavod za statistiku

Stručnjaci ističu više faktora koji doprinose padu nataliteta u Srbiji, uključujući odlazak mladih iz zemlje, ekonomsku i egzistencijalnu nesigurnost, odlaganje rađanja i psihološke faktore. U 2023. godini, Srbija je izgubila skoro 37.000 stanovnika, što ukazuje na dugoročan problem koji vlasti nisu planski rešavale. Kao i obično, pred izbore se daju obećanja, ali se u suštini ne radi na rešavanju ovog velikog problema.

Postavlja se pitanje kakva će budućnost biti za gradove poput Prokuplja i celu zemlju, imajući u vidu pad nataliteta i kontinuirani odliv stanovništva.

4
0
Prethodni tekstUSPEH ŠKOLE FUDBALA TSC NA KVALIFIKACIONIM TURNIRIMA
Sledeći tekstVOZIO SA 2,01 PROMILA ALKOHOLA

3 KOMENTARA

  1. Kad nam gradonacelnici geografi, nista se ne preduzima u PK,nema desavanja, kulture, nema Doma zdravlja jos pod zakup, a stari koji ostali ne radjaju, mladi odose i sve ce vise kad prodje autoput ostadoamo slepo crevo,

  2. Ovaj podatak za 2022 i 2023 je brojka koja ne mora da pokazuje nista. Zasto. Nema kvalitetnih doktora, sve malo slozenije porodjaje salju za Nis, znaci mesto rodjenja Nis, mesto zivljenja Pk. Brojke su relativne

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime