Naslovna Zanimljivosti PRVI VODOVOD U PROKUPLJU

PRVI VODOVOD U PROKUPLJU

1
Staro Prokuplje, foto: Prokuplje press
Ad

Prokuplje je prvi vodovod dobilo za vreme vladavine Turaka. Turci su izgradili vodovod u Prokuplju 1860. godine. Vodu su doveli za izvora iz sela Gornja Stražava, sa mesta zvanog Terzijski potok. Tu su kaptirali jedan jači izvor, odatle su vodu cevima sprovodili do desetak varoških česama. Na severozapadu varoši postojao je drugi izvor (kod mesta Crkvena voda). Voda sa ovog izvora sprovedena je do česme kod Dančevićeve vodenice. Sa ove česme se cela Carina snabdevala vodom.

Iz turskog vodovoda snabdevana je česma podignuta nakon oslobođenja Prokuplja od Turaka (na mestu današnjeg parka u centru grada, na prostoru između groba Ratka Pavlovića Ćićka i hotela “Hameum”). Voda sa ove česme korišćena je sve do 1926. godine kada Prokuplje dobija novi vodovod. Iz turskog vodovoda vodom je snabdevano i tursko kupatilo čiji ostaci se i danas mogu videti.

Povećanje broja stanovništva u Prokuplju uticalo je na to da su potražnje za vodom bile veće od kapaciteta starog turskog vodovoda. Urađen je projekat za novi vodovod. Ministarstvo za poljoprivredu 1926. godine usvojilo je taj projekat. Novi vodovod je građen sve do 1932. godine. Za ovaj vodovod kaptiran je izvor u podnožju Vidovače, u mestu Ševarine, kod sela Bele Vode. Voda je prirodnim padom dovedena do rezervoara na Borovnjaku, a odatle u gradsku mrežu.

Izvor: Knjiga “Toplica kroz vekove”, Petko Marjanović

7
0
Prethodni tekstPROBLEM SA ŠAHTOM U TIMOČKOJ ULICI
Sledeći tekstŽOK TOPLIČANIN: ODBOJKAŠICE DOBILE SVOJ ALBUM

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime