Naslovna Društvo DODELJENA SVETOSAVSKA PRIZNANJA

DODELJENA SVETOSAVSKA PRIZNANJA

2
Svetosavska akademija, foto: Srđan Drobnjaković
Ad

U prokupačkom Domu kulture održana je tradicionalna svečana Svetosavska akademija na kojoj su najzaslužnijim građanima iz oblasti prosvete, zdravstva i kulture uručene “Svetosavska povelja” i “Svetosavske zahvalnice”, povodom obeležavanja slave u čast Svetog Save prvog arhiepiskopa srpske Pravoslavne crkve.

Na svečanoj akademiji su, pored dobitnika nagrada, prisustvovali i načelnik Topličkog upravnog okruga, predstavnici Crkve, Vojske Srbije, policije, kao i predstavnici opština Topličkog okruga i Grada Prokuplja.

Prvi se prisutnima obratio rektor Bogoslovije “Ćirilo i Metodije” u Nišu otac Dejan Krstić besedom o liku i delu Svetog Save koji je rekao da je Sveti Sava naša velika priča nikad do kraja ispričana.

Nakon njega se obratio i domaćin akademije načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković koji je naglasio da je Svetosavlje zapravo organska povezanost crkve države i naroda, jedna kompleksnost između duhovne, svetovne vlasti i naroda, onako kako je to bilo u doba Nemanjićeve Srbije, i onako kako bi to moglo da bude i danas ako bi se ugledali na naše slavne pretke.

Svetosavska povelja je uručena laureatu profesoru doktoru Nenadu Arsoviću sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktoru Klinike za otorinolaringologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, poreklom iz topličke Male Plane.

Dodeljene su i četiri Svetosavske zahvalnice i to Mariji Timotijević, pijanistkinji iz Prokuplja, Milici Andrejev, doktorantu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktoru srednje škole u Žitorađi, harmonikašu Nemanji Radosavljeviću iz Kuršumlije i glumcu Miroljubu Miroviću – Faciru koji se 50 godina uspešno bavi glumom i kulturom i jedan je od osnivača prokupačkog Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović”.

Ispred dobitnika prisutnima se obratio profesor doktor Nenad Arsović, koji je rekao da se mnogo obradovao Svetosavskoj povelji koja mu je dodeljena u rodnom kraju njegovog oca Aleksandra.

– Postoje razna priznanja manja i veća ali je najdraže ono koje dođe iz kraja iz koga potičeš i to sa imenom našeg najvećeg prosvetitelja i rodonačelnika naše Pravoslavne crkve – Svetog Save. Privatno, rodbinski sam vezan za Toplički kraj, a i moja profesionalna saradnja sa kolegama, lekarima iz Toplice uvek je bila odlična i klinika koju vodim bila je i biće otvorena za sve pacijente i kolege iz Topličkog okruga, što je i doprinelo da Podružnica Srpskog lekarskog društva sa sedištem u Prokuplju mene predloži za ovo veliko priznanje, a da mi ga Toplički okrug dodeli, izjavio je Arsović.

Na akademiji je izveden i kulturno umetnički program u kome su učestvovali hor Crkve Svetog Prokopija i glumci amaterskih pozorišta iz Topličakog okruga.

2
1
Prethodni tekstOPŠTINA BLACE ORGANIZOVALA POSETU BEOGRADSKOM SAJMU POLJOPRIVREDE
Sledeći tekstUHAPŠEN SA 27 KILOGRAMA MARIHUANE

2 KOMENTARA

  1. Malo ljudi poznaje ove dobitnike?neznam samo kako se niste setili roditelja koji svaki dan vode decu u školu po 30 km dnevno malte ne o svom trošku.Možda su i oni zaslužili da budu nekad nagrađeni u opštini Prokuplje ili samo da se čuje za njih.Ali opština Prokuplje je takva kakva je nemarna za zaslužne ljude.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime