Naslovna Hronika RAŠČINJENI SVEŠTENIK OSUĐEN NA 2 GODINE ZATVORA

RAŠČINJENI SVEŠTENIK OSUĐEN NA 2 GODINE ZATVORA

3
Ad

Apelacioni sud u Nišu je krajem prošle godine potvrdio zatvorsku kaznu u trajanju od 2 godine raščinjenom svešteniku D.G. iz Male Plane zbog krivičnog dela teška krađa u pomaganju, dok je njegovom saučesniku D.B. zbog krivičnog dela teška krađa odredio zatvorsku kaznu od 2,5 godine.

Prvobitno je Osnovni sud u Prokuplju doneo presudu po kojoj obojicu osuđuje na po 2 godine zatvora. Raščinjenom svešteniku D.G. se sudilo u odsustvu, pošto je van Srbije.

D.G. tada još sveštenik, koji je bio prijatelj sa oštećenim, je osuđen jer je tipovao kuću oštećenog, dok je D.B. osuđen zbog krađe koja se desila 25. oktobra 2020. godine.

Kako se u presudi navodi, D.G. je sa direktnim umišljajem pomogao D.B. u izvršenju krivičnog dela teška krađa davanjem saveta i uputstva, tako što mu je rekao da oštećeni svoj novac drži u kući, kao i da navedenog dana neće biti u kući jer ide na liturgiju u Niš. U ovoj krađi su otuđeni zlatni dukat Kraljevine Jugoslavije, tri zlatna lančića, zlatna burma i 24.000 evra, u ukupnoj vrednosti 2.904.662 dinara prema proceni veštaka.

Nakon izvršenog obijanja kuće, sveštenik je od D.B. dobio iznos od 3.000 evra, zbog informacija o kući i njenom vlasniku.

Prema izjavi oštećenog, u danu kada je izvršeno krivično delo, u popodnevnim satima, sveštenik ga je zvao da se raspita šta mu je ukradeno, a dva dana kasnije je čak sa oštećenim išao za Niš. Kada je priveden D.G., po izlasku iz policije je otišao na liturgiju, a nakon toga u kuću oštećenog u selu, govoreći mu da je napravljena velika greška i da će vratiti novac, a sve u cilju da za slučaj ne sazna Vladika niški Arsenije, jer bi ostao bez posla. Eparhija niška je zbog svega raščinila D.G.

Oštećeni se upućuje na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

4
0
Prethodni tekstŽRK TOPLIČANIN: ANA ŠEJIĆ NAJBOLJA SPORTISTKINJA KURŠUMLIJE
Sledeći tekstZAPLENJENO VIŠE OD TONE REZANOG DUVANA

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime