Naslovna Društvo VLADA SRBIJE PROGLASILA PARK PRIRODE “RADAN”

VLADA SRBIJE PROGLASILA PARK PRIRODE “RADAN”

1
Park prirode Radan, foto: www.radan.srbijasume.rs
Ad

Vlada Republike Srbije nedavno je usvojila Uredbu o proglašenju Parka prirode „Radan”, čime se povećava ukupna površina pod zaštitom, približavajući se cilju postavljenom Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode.

Ovim aktom predviđeno je da do kraja 2023. godine devet odsto teritorije Srbije bude pod zaštitom. Zaštićena područja predstavljaju ključni instrument za sprovođenje zaštite prirode, direktno štiteći biljne i životinjske vrste kroz očuvanje njihovih staništa.

Proglašenjem Parka prirode „Radan” postiže se očuvanje geološke, biološke i predeone raznovrsnosti, sa posebnim naglaskom na očuvanje različitih oblika vulkanskog reljefa.

Područje Parka prirode “Radan” smešteno je u južnoj Srbiji, omeđeno rekama Toplicom na severu, Jablanicom na jugu i Kosanicom na zapadu. Na istoku, obronci Radan planine postepeno prelaze u Leskovačku kotlinu. Centralni deo prostora ispunjava planinski masiv Radana, po kojem cela oblast prirodnog dobra nosi naziv “Radan”. Najviši vrh Radana je Šopot (1.408 m).

Park prirode “Radan” prostire se na teritoriji opština Kuršumlija, Bojnik, Lebane, Medveđa i Prokuplje, sa ukupnom površinom od 41.312,66 hektara.

Prostor parka udaljen je od negativnih uticaja urbanizacije, čime se štiti od industrijskog i saobraćajnog zagađenja. Osim povoljnih klimatskih karakteristika, pruža idealne uslove za razvoj sportske rekreacije, banjskog turizma i pruža mogućnosti za odmor i zabavu u prirodnom okruženju.

5
0
Prethodni tekstVOZAČU ODREĐENO ZADRŽAVANJE: VOZIO SA 2,28 PROMILA
Sledeći tekstMUP APELUJE: OBRATITE PAŽNJU U ZONAMA ŠKOLA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime