Naslovna Istražujemo GRAD MORA DA ODGOVORI NA OVA PITANJA

GRAD MORA DA ODGOVORI NA OVA PITANJA

2
Ad

Moramo da se ponovo osvrnemo na Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o trošenju para iz budžeta Grada Prokuplja i nepravilnostima koje su tom prilikom utvrđene, o čemu smo već ranije pisali.

Pošto je novac iz budžeta u stvari novac svih građana Prokuplja, smatramo da su lokalna samouprava i njeno rukovodstvo dužni da nam objasne zašto u svom saopštenju nisu naveli koje nepravilnosti je konstatovala DRI i ko je odgovoran za te nepravilnosti.

Tim povodom, mi želimo da javno postavimo pitanja rukovodstvu Grada Prokuplja i očekujemo da nam, u interesu informisanja građana, odgovore.

1. Zašto nije izvršen izbor najpovoljnijih izvođača radova primenom odabranog kriterijuma – najniža ponuđena cena (tačka 2. Rezimea);

2. Zašto je i gde je izostala kontrola i praćenje realizacije zaključenih ugovora, pa su izvršena plaćanja u iznosu većem od vrednosti isporučene količine dobara, kao i u iznosu većem od ugovorene vrednosti (tačka 7. Rezimea);

3. Zašto nisu određivana lica koja će vršiti kvantitativni i kvalitativni prijem dobara, usluga ili radova, i zašto nisu sačinjavani zapisnici o kvantitativnom i kvalitativnom prijemu (tačka 8. Rezimea), što je sve dovelo do više isplaćenog iznosa iz Budžeta Grada u iznosu od 275.770.000,00 dinara, odnosno 2,3 miliona evra?

Posebno brine što se ove nepravilnosti odnose na sprovedeni postupak javne nabavke za tekuće popravke i održavanje ostalih objekata, održavanje gradskih i seoskih ulica, makadamskih puteva i ulica, putne infrastrukture i putnih objekata, krpljenje udarnih rupa i nasipanje puteva na teritoriji Grada Prokuplja, u kom izbor najpovoljnijeg izvođača radova nije izvršen primenom odabranog kriterijuma (najniža ponuđena cena). Dakle, parama svih građana grada Prokuplja su skupljani jefitni politički poeni, a svi smo svedoci da ulicama grada više ni poljoprivredne mašine ne mogu bezbedno da se kreću, o automobilima da ne govorimo.

Takođe, u navedene nepravilnosti spada i famozna ugradnja video nadzora gde je vrednost ugovorenih radova bez PDV-a 101.600.480,00 dinara, odnosno 861.000 EUR bez PDV-a, a da gradska vlast u delu kriterijuma za kvalitativni i kvantitativni izbor privrednog subjekta, koji se odnose na finansijski i ekonomski kapacitet (Osiguranje od profesionalne odgovornosti), nije zahtevala (kao uslov) da privredni subjekti imaju odgovarajući nivo osiguranja od profesionalne odgovornosti koju može imati druga strana, odnosno treće lice, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

4. Nepravilnosti je i previše za jednu administraciju koja sebe smatra ozbiljnom, a mi ovim putem pozivamo gradsku vlast da se obrati građanima i taksativno navede koje su to sve nepravilnosti utvrđene prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki i zaključenja ugovora, u ukupnom iznosu od 669,20 miliona dinara, odnosno 5,6 miliona evra?

Na kraju, još jednom moramo da insistiramo da Grad Prokuplje i njegovo rukovodstvo daju građanima Prokuplja odgovore i objasne kako se trošio njihov novac, zašto u izveštaju ima nepravilnosti u iznosima većim od 8 miliona evra, kao i ko je odgovoran za to.

Rezime izveštaja DRI
26
0
Prethodni tekstPROMOCIJA REČNIKA TOPONOMASTIKE TOPLICE
Sledeći tekstKOC “TOPLICA“ OBELEŽIO DAN USTANOVE

2 KOMENTARA

  1. Građani Prokuplja su sa 60% podrške dali mandat dosadašnjoj vlasti da nastavi da radi na način na koji je i do sada radila. Znači, građanima Prokuplja ove “sitne nepravilnosti” od 8 miliona evra ne smetaju, nisu problem, i velikodušno tim svojim parama nagrađuju svoje funkcionere, u znak zahvalnosti što o njima brinu, jer je Prokuplje ipak jedan bogat grad.

    Ako je za ove dve godine bilo čašćavanja u iznosu od 8 miliona evra, srećna nam nova četvorogodišnja vladavina, i neka u predstojećem periodu častimo svoje funkcionere još bogatije, neka bude bar jedno 20 miliona. Ipak ih je puno, kada se sve podeli na ravne časti, neće moći svi da kupe ni po jedan stan u Beogradu…

    A šta mi je još fascinantno, na realizacijama ovih nabavki (obrada dokumentacije, rad u komisijama, prikupljanje ponuda, na kraju i donošenje odluka) rade i ljudi koji rade u gradskoj upravi za bedne plate i koji su nedavno štrajkovali jer im nije isplaćena obećana pomoć od 10.000 dinara. A oni zatvaraju oči na to da ovi protiv kojih štrajkuju pred njihovim očima “obrću” milione.

    Pa malo je gospodo, cepajte još brže, jače, bolje, jer Srbija ne sme da stane, a ni Prokuplje.

    Živeli, i srećna Nova godina!

  2. Nevjerojatno da vecina,sa bjednim penzijama i platama u ovoj zemlji,vecinski glasa za one koji ih permanentno lazu,kradu i bogate se na racun budzeta.To nije vise slucajno niti je to pitanje za sociologe,politologe i psihologe vec za psihijatriju i odredjivaanje kolektivne terapije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime