Naslovna Društvo NESLAGANJA OKO IZVEŠTAJA DRI: DOBRAŠINOVIĆ UKAZUJE NA TEŠKA KRŠENJA ZAKONA

NESLAGANJA OKO IZVEŠTAJA DRI: DOBRAŠINOVIĆ UKAZUJE NA TEŠKA KRŠENJA ZAKONA

3
Ad

Državna revizorska institucija (DRI) je u petak objavila Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja kod direktnih korisnika budžetskih sredstava Grada Prokuplja u delu koji se odnosi na javne nabavke u 2021. i 2022, godini i rashode za zaposlene u 2022. godini.

U Rezimeu izveštaja DRI se, između ostalog, navodi sledeće:

“Код Града Прокупља утврђене су неправилности приликом спровођења поступака јавних набавки и закључења уговора, у укупном износу од 669,20 милиона динара, док су код извршења уговора о јавним набавкама утврђене неправилности у укупном износу од 275,77 милиона динара. Приликом исплата расхода за запослене у Граду Прокупљу, утврђене су неправилности у износу од 514 хиљада динара.”

Takođe, navodi se da je Grad Prokuplje u 2021. i 2022. godini planirao i sproveo postupke javnih nabavki u kojima pojedine procenjene vrednosti nisu adekvatno i objektivno određene, a proces istraživanja tržišta nije sproveden na odgovarajući način, izbor najpovoljnijih izvođača radova nije izvršen primenom odabranog kriterijuma (najniža ponuđena cena); obaveze nisu preuzete u skladu sa propisima; nisu poštovane odredbe pojedinih zaključenih okvirnih sporazuma. Zbog izostanka kontrole i praćenja realizacije zaključenih ugovora, izvršena su plaćanja u iznosu većem od vrednosti isporučene količine dobara, kao i u iznosu većem od ugovorene vrednosti. Na vodi se i da nisu određivana lica koja će vršiti kvantitativni i kvalitativni prijem dobara, usluga ili radova, a samim tim nisu sačinjavani ni zapisnici o kvantitativnom i kvalitativnom prijemu, nabavke od naručilaca koji su nosioci isključivog prava, nisu unete u godišnje izveštaje i o istima nisu objavljeni podaci na Portalu javnih nabavki.

Rezime možete videti u prilogu, a kompletan Izveštaj možete videti na linku: https://www.dri.rs/izvestaj/12510

Rezime izveštaja DRI

Danas se na sajtu Grada Prokuplja pojavilo Saopštenje o Izveštaju DRI, u kome rukovodstvo Grada Prokuplja navodi da je većina nabavki bez nađenih nepravilnosti.

– Naime, od ukupno 62 sprovedene javne nabavke, kontrolisano je 48, a svega tri su sa nalazima koji su bez suštinskih nedostataka. Ukoliko se ovaj Izveštaj stručno i ozbiljno analizira, vidljivo je da je isti bolji od 95% kontrolisanih lokalnih samouprava u Republici Srbiji. Navedene nepravilnosti suštinski ne utiču na ishod postupka nabavke, već se radi „nedostatku papira“ odnosno „nedostatku forme“ koju Zakon o javnim nabavkama zahteva, a Grad Prokuplje već uveliko radi na otklanjanju navedenih nepravilnosti – navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Na sve ovo je reagovao i Dragan Dobrašinović, predsednik Uspravne Srbije, koji se već duži period bavi javnim nabavkama i trošenjem novca iz budžeta Grada Prokuplja. On je na svom fejsbuk profilu objavio sledeće:

– Poštovane Prokupčanke i Prokupčani, pogledajte čime se hvali gradska vlast! Levo je izveštaj Državne revizorske institucije koja je utvrdila nepravilnosti, odnosno teška kršenja Zakona o javnim nabavkama od strane odgovornih u gradskoj vlasti u iznosu od preko 8 miliona evra! Desno, saopštenje Grada Prokuplja da je skoro sve u redu i da je izveštaj DRI povoljan po njih. I da, ostajem pri tvrdnji, na video nadzoru su pokrali više stotina hiljada evra. I ponavljam, robijaće i izvesni Milan Aranđelović i njegovi šefovi, pre ili kasnije.

FB objava Dragana Dobrašinovića, foto: printscreen

Ovim izveštajem nije bila obuhvaćena nabavka video nadzora koja je završena tek ove godine, a zbog koje je Dobrašinović podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Milana Aranđelovića.

Poštovani čitaoci, i u narednim danima bavićemo se ovim Izveštajem DRI. Kontaktirali smo eksperte iz ove oblasti i očekujemo njihova tumačenja, tako da ćete na vreme biti informisani.

14
0
Prethodni tekstUČENICI TATKOVE ŠKOLE U POSETI DNEVNOM BORAVKU “SUNCE”
Sledeći tekstPOHVALA ZA UČENICU OŠ “MILIĆ RAKIĆ MIRKO“

3 KOMENTARA

  1. Svi normalni Prokupcani znaci da nisu sendvicari I zavisnici sns sekte,vise veruju Dobrasinovicu nego politicarima na vlasti.Tako da to je to.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime