Naslovna Ljudi CARSTVO BOROVNICA KOD EPIGENIJE

CARSTVO BOROVNICA KOD EPIGENIJE

0
Ad

Uroš Veličković (26) iz Prokuplja rešio je da zasuče rukave i posveti se borovnicama, koje zajedno sa porodicom uzgaja na dva hektara kod topličke epigenije, ispod Hisara. Njegov trud je pokazao da je moguće da se uspe, ako postoji volja i posvetiš se onome što voliš. Tako je već nakon dve godine od kako je posadio borovnice imao prvu berbu i to odličnu. Reč je o domaćoj sorti borovnica koaj se čuva u saksijama i koja se pozlatila u Uroševim rukama.

-Moja porodica je tu imala višnje na dva hektara, ali kako se pokazalo da je ta proizvodnja potpuno neisplativa, povadili smo stabla i tako je zemlja stajala neobrađena pet godina. Onda sam počeo da razmišljam šta bi moglo da se uzgaja. Tako sam došao na ideju da se posvetim borovnicama- počinje priču o početku naš sagovornik.

Dodaje da je borovnice zasadio 2020. godine i da je prvi rod stigao 2022. godine. Tada je od 8.600 biljaka dobio 500 kilograma svežeg i savršenog ploda. Ove godine već rod je bio 8.000 kilograma.

-Nije lako, zaista. Borovnice zahtevaju veliku pažnju. Mora se tačno postići balans u hranjenju i navodnjavanju. Sve se meri u gramima. Ni previše ni premalo hrane, ni previše ni premalo vode, mora da bude tačno koliko treba. Ukoliko postoji neki problem, list odmah pokaže. Fizički, to nije veliki posao, ali moraš da si stalno prisutan- objašnjava Uroš, vlasnik prve plantaže borovnica u Prokuplju.

Kaže da jedno stablo, ili biljka borovnice može da donese u godini tri do četiri kilograma ploda, ali da se o tim biljkama mora voditi računa.

-Eto na primer, moraju da se prskaju sada, kako bi se zaštitile od mrazeva. Mi smo napravili sistem za navodnjavanje i svakodnevno pratimo šta se događa sa biljkama. Jednostavno, mora da se neguju da bi opstale- siguran je ovaj mladi čovek koji je rešio da se bavim nečim što niko u Prokuplju ne radi.

Priseća se da je na početku bilo teško, te prve godine kada su ih posadili. Javljale su se i sumnje, ali zahvaljujući trudu i ulaganjima, sada je sve drugačije. Naredne godine njegove borovnice dupliraće količinu ploda, odnosno prognoza je da dobije 15.000 kilograma borovnica, a već nakon nje i 30.000 kilograma.

-Tržište je prazno i sve prodamo. U planu je da brendiramo naš proizvod, jer zaista vredno radi čitava porodica na tome. Svi imaju neka svoja zaduženja i za sada to super funkcioniše- ponosan je Uroš na ono što su do sada postigli.

Iako su najlepše kada su sveže, ovo gazdinstvo ima određenu količinu i zamrznutih borovnica, čiji je ukus, kako kažu, gotovo identičan sveže ubranim. Njih trenutno prodaju i za Prokuplje, dostava je besplatna.

I kada šetate Hisarom, desno ispod Grčkog mlina nazire se to nepregledno carstvo borovnica, koja je jedno od najkvalitetnijih i najzdravijih voćki. Uroš Veličković je iako mlad rešio da da sebe u uzgoju ovog voća i eto, isplatio se sav trud koji je uložio.

https://blueberrycolak.com/

https://www.facebook.com/profile.php/?id=61553835283742

https://www.instagram.com/borovnica._.duke/

10
0
Prethodni tekstZORAN LUTOVAC U PROKUPLJU
Sledeći tekstVISOKI FUNKCIONER BLAČKOG SNS VOZI NEREGOSTROVAN AUTOMOBIL?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime