Naslovna Hronika KAMERE NAJVEĆA KRAĐA U PROKUPLJU

KAMERE NAJVEĆA KRAĐA U PROKUPLJU

6
Dokazne radnje u toku, foto.Prokuplje press
Ad

Uspravna Srbija podnela je Višem javnom tužilaštvu u Prokuplјu krivičnu prijavu protiv doskorašnjeg gradonačelnika Prokuplјa, Milana Aranđelovića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Kako kaže predsednik Uspravne Srbije Dragan Dobrašinović, krivično delo je izvršeno zaklјučenjem ugovora vrednog 1.039.176 evra za javnu nabavku Projektovanje, nabavka i ugradnja sistema video nadzora na teritoriji Grada Prokuplјa na taj način što je ugrađena oprema za video nadzor plaćena i do četiri puta iznad tržišnih cena, a šteta koja je pritom naneta budžetu iznosi više stotina hilјada evra.

-Tako je Grad Prokuplјe kamere za opšti video nadzor (instalirana 191) plaćao 81.480 dinara (približno 700 evra), dok se maloprodajna cena kamera iste marke, modela i tehničkih karakteristika kreće od 180 do 194 evra. Ogromna disproprcija između stvarne tržišne cene i one koju je Grad Prokuplјe platio vidlјiva je i u pratećoj opremi. Primera radi, metar rebrastog creva i plastičnih kanalica, čija je maloprodajna cena između 50 i 120 dinara,  Grad Prokuplјe plaćao 432 dinara- objašnjava Dobrašinović koji je mesecima istraživao ovu nabavku.

Da je cena ugrađene opreme višestruko iznad tržišnih cena, nastavlja on, pokazuje i nekoliko primera ukupne cene video nadzora na nekoliko lokacija:

–          Sistem video nadzora sa dve kamere na dečjem igralištu u ulici Miloša Crnjanskog – 1.055.904 dinara, odnosno 9.025 evra;

–          Sistem video nadzora sa 8 kamera na igralištu za decu u ulici Ćirila i Metodija – 3.625.152 dinara, odnosno 30.980 evra;

–          Sistem video nadzora sa 4 kamere u vrtiću Biseri 2 – 1.582.080 dinara, odnosno 13.520 evra;

–          Sistem video nadzora sa 10 kamera u OŠ „9. Oktobar“ – 2.297.760 dinara, odnosno 19.640 evra;

–          Sistem video nadzora sa 6 kamera u Istorijskom arhivu Toplice – 1.642.800 dinara, odnosno 14.040 evra.

-Iako je nesumnjivo da je bivši gradonačelnik neposredni izvršilac navedenog krivičnog dela, potpuno je jasno da on ne stoji na čelu koruptivnog lanca u Prokuplјu i Toplici. Zbog toga ga ohrabrujemo da u postupku pred pravosudnim organima iznese punu istinu o tome od koga je i na koji način dobijao instrukcije za realizaciju ove kriminalne aktivnosti. Imajući u vidu odnose političke moći u prokupačkom i topličkom SNS-u, nećemo biti iznenađeni ako koruptivni tragovi odvedu do njegovih partijskih šefova – narodnog poslanika Darka Laketića i načelnika Topličkog okruga Zlatana Milјkovića- naglašava Dobrašinović.

Uspravna Srbija zahteva od tužilaštva da nakon sprovedene istrage koja će nesumnjivo potvrditi navode iz naše krivične prijave, podigne optužnicu protiv svih odgovornih za ovu tešku zloupotrebu čije procesuiranje mora da dovede do osuđujućih presuda u skladu sa Krivičnim zakonikom.

O tim kamerama smo u više navrata pisali, uz sumnje pre svega Dobrašinovića da je reč o koruptivnim radnjama. Iako je trebalo da se puste u rad 1.novembra, još uvek nisu. Prema našim saznanjima, u Policijskoj upravi Prokuplje još uvek ne postoje obučena lica koja će da prate monitoring, a važno je i da ove kamere nisu super kamere, i na primer ne mogu da mere brzinu vozila, već samo služe da u slučaju da dođe do nekog prekršaja, ili krivičog dela u oblasti koju pokrivaju, olakšaju utvrđivanje okolnosti.

Važno je podsetiti da je njihov rok, odnosno potpisan ugovor samo na dve godine i da kada istekne to vreme, kamere neće raditi, ako ikada i prorade.

53
1
Prethodni tekstTOPLIČANIN DOBIO VREDNU OPREMU I ODLIČNO ZAVRŠIO POLUSEZONU
Sledeći tekstDELE SE DRVA I PAKETI

6 KOMENTARA

  1. Поздрав у подршка пресу и Добрашиновићу на разоткриванју крађе са камерама . Очекујем, верујем и већина грађана, да ће те се озбиљно бавити и случајем апотека-почевши од самог почетка…Ма колико је тешко за доказивањем малверзације…

  2. Prisutna je priča u pk u da, kasabonačelnik ( pk je kasaba i ne liči na grad, a oni su ga napravili takvim) ima-da je kupio stan u Nišu i Beogradu..Da li je tačno ili ne ? Treba to ispitati..Čim se o tome priča, tu nešto ima..Ako je tačno, da on kao treći u tom nizu ima te stanove, ŠTA TEK IMAJU PRVA DVOJICA ?
    A ovo sa podelom drva za ogrev..Tu je takođe hohštapleraj..Najmanje je tu siromašnih ljudi koji dobiju drva, kojima su namenjena..Dobijaju prijatelji i ko zna ko još…I TU SE MULJA..To im vodi-podelu drva, čovek hohštapler, kockar i muljator sitni i tu pravilne podele nema…

  3. PA BAŠ LEPO UVEK JE TAKO I BILO BOGATI BOGATO KRADU I NIKO IH NE DIRA ALI ZATO SIROTINJU KOJA UKRADE SITNICU ZA HLEB ODERU OD ROBIJE ,

  4. U Kraljevu zgrada Rada Vilotijevića ugrađene tri kamere jedna za stanare da prate ko ulazi u zgradu ili ko ih zove i te kamere za stanare nisu nikada proradila ,trebalo je na TV kanal da se prikazuje ali izgleda da i ovi naši idu istim stopama u kriminalčinu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime