Naslovna Info DANAS JE ARANĐELOVDAN

DANAS JE ARANĐELOVDAN

0
Crkva Svetog Prokopija, foto: Prokuplje press
Ad

Veliki pravoslavni praznik posvećen Sv. Arhangelu Mihailu slavi se 21. novembra i u narodu je takođe poznat pod imenom Aranđelovdan.

Obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru.U hrišćanskoj veri, Sv. Arhangel Mihailo smatra se zaštitnikom Saborne crkve kao prvi od sedam arhanđela koji su pobedili nad Luciferom i Satanom.U umetničkim prikazima uvek se predstavlja u rimskom oklopu i sa podignutim oružjem obično koplje ili mač kojim preti zmaju ili demonu. U mitovima, Arhangel Mihailo se uvek javljao na svim mestima gde se javljala i Bogorodica, tako da je vremenom prihvaćeno da predstavlja nebesku zaštitu i silu na zemlji.

Narodno verovanje pripisuje mu da često obilazi bolesnike.Čak postoji verovanje da ako im stane blizu glave da će bolesnik ozdraviti, a ako stane kod nogu da su izgledi loši. Ovaj praznik slavi se u jesen zahvaljujući narodnom verovanju da je Arhangelu Mihailu dodeljeno jesenje i zimsko vreme i sve teškoće koje idu sa njim kada su sveci delili uloge.

Postoji narodno verovanje da u ovim mesecima Arhangel Mihailo lično luta kroz svet prerušen u prosjaka i grdi nevernike i one koji izbegavaju da pomognu siromašnima. Zbog toga se kaže da na njegov dan nikada ne treba terati siromahe i prosjake sa kućnog praga jer je možda to baš sam Arhangel koji je došao da vas stavi na test.Iako postoji rasprostranjeno verovanje da se za ovaj praznik ne priprema žito jer se Mihailo smatra živim svetiteljem, ovo je ipak neispravno i za ovu slavu treba pripremiti žito.

Da li će slavlje biti mrsno ili posno zavisi od dana na koji zapadne datum. Aranđelovdan se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li “pada” u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.

1
0
Prethodni tekstVOZAČ LASTE NIJE PUSTIO DEVETNAESTOGODIŠNJAKA U AUTOBUS I VREĐAO GA?
Sledeći tekstŽIVIMO U ZEMLJI NASILJA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime