Naslovna Istražujemo SUVA ČESMA PRESUŠILA

SUVA ČESMA PRESUŠILA

0
Ostala bez vode, foto:Prokuplje press
Ad

Već duže vreme, nema lekovite vode na česmi kod takozvane Suve česme na izlazu iz prokuplja, ka Maloj Plani, i na tu činjenicu su nas upozorili čitaoci. Razlog je što je pukla cev kod samog izvora, koja dovodi vodu do česme. Na žalost, o njoj se niko ne stara, pa će tako i ostati.

Mi smo istraživali i došli smo do zaključka da niko nije nadležan da popravi cev i da to zavisi od dobre volje vlasnika parcele na kojoj je sam izvor.

Ranije se nekolicina građana Prokuplja starala o samoj česmi i vodi, ali od kako više njih nema među živima, niko ne pokazuje interesovanje da i dlaje to čini.

Ova voda je nadaleko poznata i ne postoji neko u okruženju, ko je iz nekog razloga nije barem jednom natočio. Koristi se za životinje, želudac,posle pijanstva, kožne bolesti….

Izvorište vode ima pritisak od 13 bara i ona je po hemijskom sastavu ista kao na izvorištu u Vrnjačkoj Banji.

                            CEVOVOD I ČESMU NAPRAVILI GRAĐANI PROKUPLJA

Dobrovolјnim prilozima oko dvadeset vlasnika privatnih preduzeća, trgovinskih i zanatskih radnji, kao i građana Prokuplјa sakupilo se oko 60.000 dinara i izgradio cevovod od 370 metara od izvora sumporovite vode do česme. Bilo je to šezdesetih godina prošlog veka. Namera je bila da se lakše dođe do nje, jer je samo izvorište ispod pruge u njivi. Izvorišta ove vode ispitivana su do sada u dva navrata. Pre skoro četiri decenije utvrđeno je da se bazeni termomineralne sumporovite vode, čija se temperatura kreće od 22 do 28 stepeni Celzijusa, nalaze na dubini od preko 180 metara i da je voda pod visokim pritiskom. Poslednje ispitivanje koje je obavlјeno 2004. godine pokazalo ej da ona nije za piće, ali je lјudi godinama koriste kao lekovitu vodu. Nije za piće, pošto „fizičko-hemijski ne odgovara vodi za piće, jer ima povišenu koncentraciju amonijaka, elektrolitičke provodlјivosti i povećan stepen mutnoće”. To je zato jer se kod izvorišta voda meša sa spolјnim vodama.

0
0
Prethodni tekstNEKO POKIDAO VISOKONAPONSKI KABAL?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime