Naslovna Društvo ŽIVIMO U ZEMLJI U KOJOJ SU RADNICI ROBOVI

ŽIVIMO U ZEMLJI U KOJOJ SU RADNICI ROBOVI

1
Jura u Nišu, foto:Prokuplje press
Ad

Ispred niške fabrike Kompanije „Jura“ okupili su se predstavnici Samostalnog sindikata metalca Srbije, kako bi ukazali na užasan položaj u kojem su radnici, posebno većine stranih kompanija. Predsednik ovog sindikata Zoran Marković je kazao d aje najveći problem jer se ne sprovodi zakon i radnici su prepušteni samovolji poslodavca.

-Nemamo države, ne poštuje se zakon, nema načina da se zaštite prava radnika koja su nikad gora. Najveći problem je što strani investitori ne ulaze u udruženje poslodavaca, jer je njima mnogo lakše da dođu do predsednika države, potrebnih ministarstva, lokalne samouprave, jer ih država dovela. Sve dogovaraju sa aktuelnom vlašću ili političkim partijama u tim mestima gde su i dobili prostor i subvencije- objašnjava on trenutan položaj radnika.

Dodaje da je najveći problem uvođenje stavke u zakonu koji je donet 2014. godine, a to je fleksibilno zapošljavanje, fleksibilno otpuštanje.

-Vi popreko da pogledate posldavca, on može da vam da otkaz- naglasio je Marković.

Kao primer da je mnogo teško izboriti se za prava radnika, posebno ako nisu sindikalno organizovani je i Predrag Stojanović sindikalista iz leskovačke Jure koji je dobio otkaz i čak krivičnu prijavu jer je svoj lični otkaz izneo u javnost.

Ipak, Stojanović je na sudu dokazao svoju ispravnost, ali je mnogo vremena prošlo.

-Radi s ei po sedan dana u nedelji,a to naš zakon ne dozvoljava. Inspekcija je nemoćna, isntu+itucije neće da rade svoj posao, jer je ovo država robova- kazao je nakon svega kroz šta je prošao Stojanović.

Podsetio je da je Leskovac poslednjih deset godina izgubio 20.000 stanovnika

-Radnik nema prostora da na primer primi platu za ovaj mesec i da naredni ne prima, jer plata ode samo za račune. Znači, prisiljen je da radi da bi preživeo, zato je otpor radnika vrlo slab- zaključuje Stojanović.

Sindikalno organizovanje je samo prvi korak, ali radnici sami, svi zajedno, jedino mogu da ustanu protiv ovog položaja, bez toga, sve se svodi na priče između sebe kada premoreni izađu sa smene i krenu kući.

6
2
Prethodni tekstMLAĐE KATEGORIJE ŽRK TOPLIČANIN SA VELIKIM AMBICIJAMA
Sledeći tekstNOVA PIJACA U VODI JER JE KROV PREVISOK

1 KOMENTAR

  1. ДАЈТЕ ПРЕДНОСТ ЗАШТИТИ РАДНИЧКИХ ПРАВА!

    Представници Самосталног синдиката металаца Србије сакупили се у Нишу, како би указали на ужасан положај у којем су радници, посебно у већини страних компанија. Доведене су стране компаније и уз субвенције запошљавају наше људе, који малтене немају никаква права осим да раде и слушају газде. То није све многе стране фирме, када су потрошиле субвенције Србије, затворише фирме, а радницима показаше излаз из фирме. Ми имамо законе и који требају и који су вишак, а раднике и грађане не штите ти постулати и закони, већ штите послодавце. Позива се владајућа структура, устав и закони, Привредна комора, судови и тужилаштво, без оклевања, да се ставе у заштити радног народа и грађанства у супротном, председниче, „оде маст у пропаст“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime