Naslovna Kultura PRONAĐEN IZGUBLJENI BEDEM

PRONAĐEN IZGUBLJENI BEDEM

0
Izgubljeni bedem grada, foto: Fejsbuk Sanja Crnobrnja Krasić
Ad

Arheološka istraživanja kompleksa Hisar u Prokuplju za 2023. godinu su završena! Za nešto više od mesec dana kampanje otvoreno je sedam sondi i rovova sa ciljem da se definišu fortifikacioni sistemi Donjeg i Gornjeg grada.

Ispraćeno je preko 50 metara bedema Donjeg grada sa još jednom sondom koja nam je dala podatke o strukturi bedema.

– “Izgubljeni” bedem pored Savićevca nije izgubljen već pronađen kao i objekat sa više prostorija, koji će biti definisan budućim istraživanjima (možda crkva ?) … I kao jagodica na šlag, u potpunosti je istražena Kula 1 na ulazu u parking i zidovi / bedemi koji povezuju Kulu i objekat u kom je pronađeno koplje.. Detalje ćemo sačuvati za ozbiljan izvještaj nakon analize pronađenog materijala- objasnila je viši kustos arheolog Narodnog muzeja Toplice Sanja Crnobrnja Krasić koja je i vodila istraživanja.

Ona je dodala da koristi priliku da se zahvali Ministarstvu kulture, kao i ekipi Narodnog muzeja Toplice, arheološkoj ekipi koju su činili mr Dejan Bulić, Dragica Gojković, Nikolina Manojlović, Stefan Todorović, Lazar Ilić, kao i Aleksi Kokoviću, Aleksandru Valkanovu,Dejanu, Matiji, Miroslavu, Zoranu, Vladanu, Ivanu. Celu avanturu zaokružuje Aleksandar Nikšić dokumentacijom i materijalnom za prezentaciju lokaliteta.

– Svima beskrajno hvala, bez vas nema projekta, nema mene- zaključila je Krasić.

5
0
Prethodni tekstBIČ I MAČ
Sledeći tekstBLAČKI DS NE SARAĐUJE SA SNS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime