Naslovna Zanimljivosti U PROKUPLJU JE SAMO JEDAN KLAVIR DOSTUPAN SVIMA

U PROKUPLJU JE SAMO JEDAN KLAVIR DOSTUPAN SVIMA

0
Nekada se mnogo više mislilo na kulturu, foto:Prokuplje press
Ad

Verovali, ili ne, tek Prokuplje ima samo jedan polukoncertni klavir koji je dostupan svima. On se nalazi u Narodnom muzeju Toplice i godinama je na usluzi svim muzičarima, deci koja vežbaju klasične kompozicije, gradu uopšte. Možda ni njega ne ni bilo da 1980. godine tadašnja Samoupravna interesna zajednica za kulturu (SIZ) u Prokuplju nije odlučila da kupi i pokloni polukoncertni klavir Narodnom muzeju Toplice. Tako je zahvaljujući tadašnjem preduzeću na čijem je čelu u to vreme bio Vučeta Dobrašinović stigao „Petrof“ u dograđeni deo Muzeja.

– SIZ za kulturu je tada finansirao dogradnju Muzeja, pa i kupovinu klavira. Od tada nikada nije napustao ovu prostoriju. Redovno se štimuje i svi koncerti ozbiljne muzike su ovde- ranije nam je objasnio  viši saradnik istoričar Narodnog muzeja Toplice Toplice Darko Žarić.

On je u vlasništvu Muzeja i po svoj prilici još dugo će biti koristan, a samo on zna sve priče i traje kroz vreme sa svima onima koji su postali pijanisti i nastavnici klavira koji su upravo na njemu odsvirali svoje prve muzičke kompozicije….

Ipak je dakle Prokuplje ranije brinulo o kulturi, mnogo više, čini se, nego danas.

I „9. OKTOBAR“ IMA KLAVIR

U Osnovnoj školi „9. oktobar“ postoji još jedan polukoncertni klavir. On je kupljen kao polovan 1974. godine i doteran je iz Beograda.  Klavir je sada izuzetno star.

Ovaj vredan muzički instrument imaju i privatni kolekcionari, pa se sa sigurnošću zna za još jedan koji je u privatnoj svojini. Ipak, za sve je samo onaj koji je u Muzeju.

2
0
Prethodni tekstRASPUŠTEN GRO NOVE DSS U PROKUPLJU
Sledeći tekstVEĆI TOPLI OBROK, REGRES, ALI I OBAVEZE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime