Naslovna Istražujemo ŽENA IZ PARKA NIJE NIČIJA NADLEŽNOST!

ŽENA IZ PARKA NIJE NIČIJA NADLEŽNOST!

1
Ona i dalje čeka pomoć, foto:Prokuplje press
Ad

Od 26. septembra Zorica D. spava u gradskom parku u centru Prokuplja. U Centru za socijalni rad u Prokuplju nam je rečeno da oni nisu njeni staratelji, da prima socijalnu pomoć od 10.000 dinara i da su joj ranije nudili smeštaj, ali da ona ne prihvata. U Gradskoj kući u Prokuplju kažu da oni nemaju rešenje za nju.

Zorica je godinama kao beskućnik spavala u turskom kupatilu, a kada je on renoviran kao istorisjki spomenik, odatle je prebačena u kontejner u naselju Guba. Jedno vreme je živela u njemu, a zatim su građani pre manje od godinu dana počeli da je viđaju na raznim lokacijama. Na intervenciju građana, policija je vratila u kontejner, iako je Zorica tvrdila da je komšije maltretiraju, što policija nikada nije utvrdila. Još neko vreme je tu bila, pa je potpisala da se odriče prava da boravi u njemu i do tada je na ulici. Kratko vreme bila je smeštena i u Domu starih, ali su izbili, kako smo nezvanično saznali, određeni problemi sa njom i ostalim korisnicima, i ona je napustila Dom.

-Ne mogu tamo, oni me biju. I u Domu starih mi je direktorka rekla da nisam za kolektiv. Nema gde, zato spavam ovde. Imam sina u Kruševcu, ali mi je pre dva meseca preminula osmogodišnja unuka, ne mogu ni tamo sa njima- isprekidano i nepovezano govori Zorica, koja dodaje da ona zbog svojih bolesti, a ne znamo kojih jer ni ona ne zna, ne može da trpi kolektiv i da joj treba mir.

Iako se vidi da nesrećna žena imam psihičkih problema, problem se ne rešava.

-Mi smo joj nudili smeštaj u ustanovi za socijalnu zaptitu, ali ona odbija. U daljem periodu pokušaćemod a joj pomognemo u skladu sa zakonom, ali ne možemo da je nateramo da živi gde joj nudimo- kaže direktor prokupačkog Centra za socijalni rad Milan Lazić.

On dodaje da su je radnici Centra obišli i nisu uspeli da se dogovore sa njom.

Građani su uznemireni i pitaju se zašto lokalna samouprava ne učini nešto, kako bi se rešio problem ove žene. Podsećaju da je letos preminuo beskućnik Ljubomir Mutavdžić (72) koji je godinama živeo u napuštenom objektu nekadašnjeg prokupačkog preduzeća „Beriljsko“, a da su oni ukazivali na to, međutim, niko nije reagovao.

Iz Gradske kuće nam je povodom pitanja o Zorici D. stiglo dugačko objašnjenje o onome što smo već znali, a to je da je bila smeštena u kontejneru, te da je dobrovoljno izašla iz njega, ali iz tog odgovora se ne vidi da oni imaju namere da reše taj problem, odnosno da što se njih tiče, ona može da spava gde želi. Ipak, da ne bude, akda su se već potrudili da napišu sve ono što već svi znamo, evo odgovora Gradske kuće u celini:

” Zorica D. je od lokalne samouprave dobila stambeni kontejner na privremeno korišćenje, gde je boravila godinu dana, sa mogućnošću produžetka. Nekoliko dana pre isteka samog Ugovora, usledili su pokušaji da se stupi u kontakt sa gore pomenutom, koji su bili bezuspešni. Zorica D. nije pronađena niti po mestu boravka niti na adresi iz lične karte. Usledio je razgovor sa prvim susedima, gde je Miloš A. tom prilikom izjavio da Zorica neko vreme ne dolazi i ne živi u tom kontejneru, te da ima informaciju da je otišla kod sina koji živi i radi u Kruševcu. Dodao je i da je uništena ograda, ali i da je sam kontejner u veoma lošem stanju, što je kasnije utvrdila i u svom Zapisniku konstatovala Komisija za primopredaju stambenog kontejnera, forimirana od strane gradonačelnika Prokuplјa (zadatak Komisije jesta da prilikom predaje, uz prisustvo i potpis budućih korisnika, zapisnički izvrši popis stvari i opiše stanje predmetnih kontejnera, kao i da, prilikom iselјenja korisnika, takođe, uz prisustvo i potpis korisnika, zapisnički konstatuje stanje kontejnera i utvrdi eventualne nedostatke i oštećenja u i na njima).

Prilikom obilaska i kontrole stanje kontejnera, Zorica je zatečena u istom, i tom prilikom, izjasnila da ne želi da nastavi da koristi objekat, što je Komisija i navela u svom zapisniku.

Inače, svi stanari, imali su potpisan Ugovor sa EPS-om, kojim su se obavezali da će redovno izmirivati pristigle račune za električnu energiju, da bi Komisija konstatovala da Zorica D. nije poštovala Ugovor i da računi za struju nisu izmireni. Takođe, stambeni kontejner je zatečen u veoma lošem stanju, što se može videti na fotografijama.

Nakon što je odbila da produži Ugovor i izjavila da ne želi da boravi ovde te je stambeni kontejner ostao prazan, od Centra za socijalni rad u Prokuplјu stigla je Molba da se useli porodica sa troje male dece koja nema rešeno stambeno pitanje. Ova porodica je potpisala Ugovor i ona sada koristi stambeni kontejner.

Čim su nadležni u Gradu saznali da Zorica D. boravi u parku, oni su je obišli i obavili razgovor sa njom. Zorici D. je odobrena jednokratna novčana pomoć koju Odlukom o socijalnoj zaštiti, Grad Prokuplјe finansira a na osnovu Rešenja o priznavanju prava na jednokratnu novčanu pomoć koju donosi Centar za socijalni rad. Kolektivni smeštaj u jednu od ustanova socijalne zaštite, bilo je još jedno od rešenja koje joj je ponuđeno od strane Centra za socijalni rad (o detalјima kontaktirati Centar za socijalni rad Prokuplјe), ali je i to u pisanoj izjavi odbila.

Zorica D. je primalac novčane socijalne pomoći,radno je sposobna, ima porodicu, i na osnovu razgovora i uvida u dokumentaciju, Centar za socijalni rad nema staratelјstvo nad njom”.

2
0
Prethodni tekstTRAŽI SE!
Sledeći tekstGRADSKA CENTRALA NE RADI!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime