Naslovna Zanimljivosti PROKUPAČNI GLEDAOCI U MONTEVIDEU

PROKUPAČNI GLEDAOCI U MONTEVIDEU

0
Foto:Stojan Stojanović
Ad

Prokuplje se može pohvaliti da je imalo svoje navijače na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje je održano u Montevideu 1930. godine i na osnovu kojeg je snimljen istoimeni film i serija. To su bili oni koji su u to vreme radili u Urugvaju, a karte za utakmice dobili su na poklon od Kraljevine Jugoslavije! Dokaz tome je i fotografija Vukosava Stojanovića, koja se u ovoj porodici čuva kao najveće bago. Nju je na videlo izneo njegov sin Stojan (100) koji je trenutno najstariji Prokupčanin.

– Fotografija ,, Prokupački radnici u Montevideu “ snimljena je 1930. godine u Montevideu, Urugvaj. Nju je u Muzej na uvid doneo Stojan Stojanović i ona potvrđuje da su Prokupčani bili jedni od retkih koji su kao gledaoci učesvovali u Prvom svetskom prvenstvu. Za nas u Muzeju, ona je od izuzetnog značaja- kaže istoričar, viši kustos Narodnog muzeja Toplice” Darko Žarić.

On dodaje da autentičnost fotografije potvrđuje poleđina, te da je ona sada neprocenjjivo blago .

-Vukosav Stojanović ( 1898-1983) iz Pašinca kod Prokuplja , nalazi se u gornjem redu treći s leva, a u donjem redu, Stojan Stojanović koji nam je doneo fotografiju, prepoznao je iz Donje Rečice drugog s leva Simu Dinića i trećeg Jaćima Prokića . Sada sa ponosom možemo reći da su i naši preci bili deo tog veličansvenog događaja- dodaje Žarić.

Reč je o grupi radnika iz Prokuplja koja je u doba Velike svetske ekonomske krize (1928-1939) ili takozvane Velike depresije, 1928. godine otišla vozom u Trst tražeći posao. Ubrzo preko jedne agencije, odlaze iz Trsta, a nakon vožnje od mesec dana brodom dolaze u Urugvaj gde su radili na raznim gradilištima. U Prokuplje se vraćaju 1932. godine, a kako tvrdi Stojan Stojanović od plata koje su tamo zaradili,mogli su da sagrade po jednu kuću.

8
0
Prethodni tekstKORUPCIJA VLADA DRŽAVOM I MALIM SREDINAMA
Sledeći tekstPROKUPAČKA KASARNA PUNA VOJNIKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime