Naslovna Moj ugao KREATIVCI IZ SMEDEREVA ZABAVILI I PODUČILI MALE BLAČANE

KREATIVCI IZ SMEDEREVA ZABAVILI I PODUČILI MALE BLAČANE

0
Kada se podigne zavesa, sledi predstava, foto:Niške vesti
Ad

Kreativna deca iz Smedereva, članovi ansambla ,,Kreativni haos“, odigrala su nezaboravnu predstavu za svoje vršnjake iz Blaca ovog petka, 22. septembra, u prepunoj sali Kulturnog centra ,,Drainac“. Evidentno je bilo uživanje na obe strane, i onih koji kreiraju događaj i onih malih okica koje budno prate svaki pokret i svaki gest na sceni. A imalo se šta videti, klinci i klinceze iz grada na Dunavu, doneli su jedan poletan, razigran i uigran nastup koji je ne samo zanimlјiv već i poučan.

            Na samom početku predstavlјaju nam se Anja i Rea, najbolјe drugarice kojima, usred noći, ispod kreveta izranja Mile Slina, kreatura i karikatura od čudovišta, lik koji se ne snalazi najbolјe u svom poslu i koji će zbog svoje nesposobnosti sigurno dobiti otkaz. Devojčice brzo provale da se ovo ,,čudovište“ više plaši njih nego one njega i da su njegov jedini adut za plašenje dece – sline. Ali to i nije tako strašno pa ubrzo sklapaju dogovor da raskrinkaju svet čudovišta koji preti njihovim drugarima strašnim strahovima i noćnim morama. U nastavku pred našim očima defiluje sijaset zanimlјivo osmišlјenih i maskiranih ,,čudovišta“, od kojih bismo svakako izdvojili sijamske bliznakinje Jasminu i Ružicu, dve glave na istom telu koje se neprekidno sukoblјavaju, sudaraju i izazivaju salve smeha u sali. Takođe je inspirativna kreacija lika bubice, sa prigodnim kostimom sa šest nožica. Ali jedan glasić i jedan lik kao da se izdvaja kao što to često biva. Privilegija je prisustvovati rađanju i nastanku jednog očiglednog talenta, lakoći izraza, posvećenosti ulozi i radnji komada, koje je iznedrio malecni Jovan Dimić u ulozi Gospodina Đubreta. Jovan je divni, mali biser koji pleše kao Fred Aster i raspolaže takvom paletom mimike i gestikulacije koja je prosto urođena razigranost i lucidnost, kojom, odmalena raspolažu prave zvezde. Razigranost kolektiva, odlična dikcija i scenski  govor najveći su kvaliteti ove trupe pred kojom je sjajna budućnost. Imponuje ozbilјnost kojom se klinci udublјuju u tumačenju povremeno zahtevnog igrokaza i sama disciplina pokreta i gestova. Ovoga sigurno ne bi bilo da neko nije uložio ogroman trud u radu sa ovom decom, Ivan Bajčić i Nevena Rakočević potpisuju taj deo angažmana a iz afiše saznajemo i da je Ivan pisac ovog teksta što je za svaku pohvalu. Predstavu kompletira svedena scenografija i kostimografija i šminka, koje na najbolјi način ilustruju svet šašavih čudaka. Blačani su pokazali tradicionalnu gostolјubivost i upriličili svečan doček malim genijalcima iz Smedereva. Druženje i zabava je ono što će se pamtiti ali i o nagradama brinuće tročlani žiri festivala ,,Lektirići eks Ju fest“ u okviru kojeg je i upriličena ova predstava. Prve pohvale za Glumca i Glumicu večeri već su dobili Iva Jeremić i, već pomenuti, Jovan Dimić.

            Ovaj tekst nije imao nameru da samo zabavi i razgali decu već i da ih, na originalan način poduči kako da se suoče sa svojim strahovima koji u pozadini uvek imaju samo bujnu i bajkovitu maštu kojom raspolaže svako dete. I da ,,čudovišta“ ne moraju nužno da budu strašna i jeziva stvorenja već i prijatelјski nastrojeni pratioci odrastanja i sazrevanja.

Prokuplјe, 24.9.2023.                                               Daniel Jovanović

41
0
Prethodni tekstPROKUPAČKA KASARNA PUNA VOJNIKA
Sledeći tekstPOBEDA RUKOMETAŠA NA STARTU SEZONE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime