Naslovna Moj ugao UMETNIK U MISIJI OSVEŠĆAVANJA SRBA

UMETNIK U MISIJI OSVEŠĆAVANJA SRBA

0
Deo predstave, foto:privatna arhiva
Ad

Prokupčani su imali sreću koju, kao i mnoge druge, i nije ni prvi ni zadnji put, nisu iskoristili, a to je sreća da uživaju u jedinstvenom performansu vrhunskog umetnika teatra, Vladimira Cvejića. Cvejić je za grupicu odabranih i posvećenih, ovo već zvuči kao sekta, ali i hrišćanstvo je tako počelo, priredio jedan veoma originalan, zabavan i poučan pozorišni događaj. Bilo je to u četvrtak, a gde ćete bolјi dan za kulturu, 14. septembra , u sali Doma kulture, i to povodom Svečanog otvaranja još jednog festivala ,,Lektirići eks Ju fest“ u organizaciji naše biblioteke.

Iako bi sam naziv komada mogao da zavede: ,,Brevrovizija – satirični stend ap kabare“, on nije samo niz štoseva i fora, kao što bi se očekivalo, već jedno tragikomično svedočanstvo o vremenima u kojima živimo i koja tek dolaze. Naravno, Cvejić, koji je i autor teksta, podigao je na mnogo veći nivo artificijelnosti i daleko je od prozaičnog i pukog svedočenja. Cilј nije samo nasmejati i zabaviti lјude već ih i naterati da uklјuče mozak i promisle kuda nas vode stranputice mode i belosvetskih iluzija. Prva je ona čuvena, da će nam, čim uđemo u EU život postati rajski vrt i zemlјa Dembelija. Cvejić ubedlјivo i atraktivno prikazuje i tamne strane tog projekta, od papazjanija lјudskih i manjinskih prava do suludih eksperimenata sa rodom i polom. Vreme događanja je bliska budućnost, EU se raspala ali Srbija ulazi u nju i postaje njena najveća perjanica i poslednja uzdanica. Da li je ovo utopija ili zaista liči na nas i naš mentalitet, odgovor je odavno dao jedan drugi, mnogo poznatiji Cvejić.  Jer ono što je negativno i problematično, to smo lako prihvatili i usvojili, samo se pravimo da nismo, a ono što je pozitivno i korisno, to nam malo teže ide. Uglavnom, niko više nije zainteresovan da organizuje čuveno muzičko-scensko takmičenje, tako da je Evropa spala na Srbiju u kojoj cveta šund-turbofolk-pink-duginih boja civilizacija. I sad, tu je plejada likova koje je kreator maštovito osmislio i prezentovao. Zadivlјuje njegov multidisciplinarni talenat jer podjednako se dobro snalazi i u pantomimi, plesu, glumi ili pevanju. Čas je lezbejka koja reklamira žvakaće gume, čas transrodni senzitivni nešto koji čita reklame, čas silikonski napumpana hipsterka. Predstava je zamišlјena kao parodija, sarkastični prikaz neke buduće Brevrovizije ali…sa gorkim ukusom primećujemo da je ta budućnost već ovde i već sada, ne u tim razmerama ali se očigledno ka njima zahuktava.

Ima nekoliko potresnih delova ali je svakako najdirlјiviji nastup četiri devojčice od trinaest do sedam godina koje izvode čuvenu ,,Lutku sa naslovne strane“. U korelaciji sa pomenutim godištima, pesma dobija sasvim novu, jezivu dimenziju, i ona, na žalost, uopšte nije naučna fantastika. Svakim danom sve više dece, i u sve većoj meri, postaje zavisno od klikova i lajkova na Instagramu i Tiktoku, a sadržaj onoga čime će ih privući daleko je od svakog moralnog i estetskog kriterijuma. A konkurencija je sve veća i opasnija. Takođe je upečatlјiva numera Kineskinje koja peva ,,jecam zela kosooka devojka“, satira o tome gde će nas odvesti sunovrat balkanskih sukoba i podela. Sve u svemu, sat vremena zabave i smeha koji ne posustaje ali postepeno prelazi u grč jer nam otkriva tamnu stranu našeg kolektivnog bića, koju bi voleli da ignorišemo i sakrijemo. Najveća vrednost i osobenost ovog komada i jeste u tome da poseduje poučnu komponentu ispitivanja savremenih fenomena živlјenja i trenda preoblikovanja lјudske prirode i genoma. Zato poželimo autoru još mnogo predstava širom Srbije i mnogo više gledalaca nego što ga je u Prokuplјu dočekalo. Jer ovakav stvaralac, nama poznat i kao autor, nagrađivane i popularne predstave ,,Stand up Srbija“, to zaista zaslužuje.

Prokuplјe, 19.9.2023.                                  Daniel Jovanović

3
0
Prethodni tekstRUKOMETAŠI SPREMNI ZA NOVU SEZONU
Sledeći tekstMIHOLJSKI SUSRETI SELA U PEJKOVCU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime