Naslovna Info DANAS OBELEŽAVAMO USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA

DANAS OBELEŽAVAMO USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA

49
0
Advertisiment

Srpska pravoslavna crkvai njeni vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, praznik poznat i kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Dan kada je Krstitelj stradao provodi se u molitvi, uzdržavanju i strogom postu. Ne radi se ništa od teških poslova, ni na njivi, ni u kući.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

Prema pravoslavnim običajima, na dan kada se obeležava Usekovanje časne glave Svetog Jovana Krstitelja se obavezno posti i to suvi post. Srbi veruju i da na današnji dan ne valja ni jesti, ni piti išta crveno, jer to podseća na prolivenu Jovanovu krv. Danas ne valja ni uzimati nož u ruke. U nekim krajevima vodi se računa i da deca na današnji dan nikako ne jedu crveno voće i povrće, paradajz, crvene jabuke.

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika, koji se posebno poštuju. Izbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i unutar kuće. Na današnji dan cela porodica posti, a narod se okuplja u hramovima na liturgiji.

U Prokuplju je na ovaj dan tradicionalni jesenji vašar.

Prethodni tekstKAMENOREZAC KOJI JE UMETNIK

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime