Naslovna Kultura NOVE KNJIGE U PROKUPAČKOJ BIBLIOTECI

NOVE KNJIGE U PROKUPAČKOJ BIBLIOTECI

0
Nove knjige u biblioteci, foto: Prokuplje press
Ad

Preko 620 knjiga različitih žanrova, čija vrednost iznosi 718 hiljada dinara, dobila je od Ministarstva kulture Narodna biblioteka „Rade Drainac“.

– Tu su različite, interesantne dečije knjige i stripovi, naučna literatura, beletristika, različite umetničke monografije. Tu su i cela kola Prvog svetskog rata, Svetogorski manastir. Zaista velike i značajne replike i monografije, pa i kada su dečije knjige u pitanju, to su jako lepo ilustrovane knjige velikog formata, koje su skupe i koje biblioteka svakako ne bi mogla da kupi. Ima i naučne fantastike, kriminalistike, jedna vrlo lepa knjiga je „Ornamenti Srbije – pirotski ćilim“, zatim enciklopedija Bulgakov, jako zanimljiva je i „Osmanski upravnici u 19 veku“, gde  se pominje i Prokuplje. Ova nabavka je maltene vredna onoliko novca, koliko mi od Grada dobijemo, tako da je otkup Ministarstva kulture neprocenjiv za svaki fond biblioteke. On će obogatiti knjižni fond Biblioteke i omogućiti čitaocima da pristupe različitim knjigama, što će značajno doprineti njihovom obrazovanju i kulturnom razvoju, rekao je na izložbi prinovljenih knjiga u prokupačkoj Biblioteci direktor Dragan Ognjanović.

On je istakao da se radi o redovnom otkupu knjiga, vrlo vrednih i kvalitetnih, koje nadležno ministarstvo donira bibliotekama širom Srbije, a čija pojedinačna vrednost iznosi više hiljada dinara.

– Što se tiče samog fonda, one su od kapitalnog značaja i najviše ih dobijamo od Ministarstva kulture, jer mi nismo u prilici da kupimo neku monografiju, koja recimo košta 20 hiljada dinara. To su sve bibliografska izdanja u tvrdim povezima, koje  se kao takve izdaju jednom u 50 ili 100 godina. Na primer jedno takvo je kapitalno izdanje – monografije o ,,Narodnoj skupštini od 1804 do 2022“, koja verovatno košta tridesetak hiljada dinara. Biblioteka ne može da je kupi, ali može da je dobije od ministarstva, naglasio je Ognjanović.

Kako je naveo knjižni fond prokupačke Biblioteke popunjen je sa oko 100.000 knjiga, a još jedna nabavka se očekuje ove godine na Sajmu knjiga u oktobru u Beogradu. Za nju će sredstva za kupovinu novih naslova izdvojiti Grad Prokuplje.

U Biblioteku se tokom godine upiše oko 2.000 članova, a cena godišnje članarine za upis je 500 dinara za odrasle, deca plaćaju 300, a postoji i mogućnost kolektivnog upisa i tada je cena 300 za odrasle i 200 dinara za decu.

Ovom prilikom je naglašeno da postoje i povlašćene kategorije, pa besplatan upis imaju predškolci, učenici prvog razreda osnovne i srednje škole, dobrovoljni davaoci krvi, osobe sa invaliditetom, nezaposlena lica, trudnice i porodilje, korisnici usluga Centra za socijalni radi i stariji od 65 godina.

Izvor: sajt Grada Prokuplja

0
0
Prethodni tekstMOST SE OPET RASPADA
Sledeći tekstŽENA PRIJAVILA MUŽA DA JOJ PRETI, ALI ONA OPTUŽENA ZA LAŽNO PRIJAVLJIVANJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime