Naslovna Društvo ODVAJAJU SE PLOČE SA SPOMENIKA GVOZDENOM PUKU I NIKO NE REAGUJE

ODVAJAJU SE PLOČE SA SPOMENIKA GVOZDENOM PUKU I NIKO NE REAGUJE

160
1
Polako propada, foto:Prokuplje press
Advertisiment

Nije prošlo ni pet godina od kako je postavljen Spomenik gvozdenom puku u Spomen parku kod Železničke stanice, a prvi najdonji red ploča se odvojio i što je zanimljivo, do sada niko nije reagovao. Ovaj spomeni je predat Gradu Prokuplju na čuvanje, samim tim i na održavanje.

Sam spomenik je delo akademskog vajara Čedomira Ristića, a njegova izgradnja koštala je 2018. godine kada je postavljen 1, 5 milion dinara. Simbolizuje metak u obliku krsta sa slikama junaka ove najodlikovanije jedinice u Prvom svetskom ratu. Spomenik je visok oko 6, 4 metra a širok 2, 5 metara.

Otvorila ga je premijer Srbije Ana Brnabić na stogodišnjicu od Velikog rata, 12. oktobra 2018. godine.

Pored spomenika, koji je brzo počeo da propada, a koji je mesto koje posećuju sve delegacije, turisti i grupe koje dođu u Prokuplje, sporne su u samom početku nakon otvaranja bile i kocke, odnosno imena heroja koja su ispisana na tim pločama, a reč je o svim nosiocima Karađorđevih zvezdi. Ona su u startu izbledela. Tadašnji gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović je obećao da će se obnoviti, ali do toga nije došlo.

Prethodni tekstKAMEN NA KAMEN NEĆE OSTATI
Sledeći tekstPRVA ČETNIČKA ŠKOLA BILA U PROKUPLJU

1 KOMENTAR

  1. Propadamo i mi kao društvo pa što ne bi i spomenik. Zar neko zaista misli da je vlasti (svih od 2000 pa naovamo) bitan narod i naša istorija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime