Naslovna Moj ugao KAMEN NA KAMEN NEĆE OSTATI

KAMEN NA KAMEN NEĆE OSTATI

0
Krivelj, foto:Bor 030
Ad

Zato vam je i svemu kriv jer se zove Krivelj.

Otkad znam za sebe Bor i Majdanpek su bili veliki rudnici. Posetila sam oba i nisam videla ni taj sjaj ni raskoš za koju govore da ide sa rudnim bogatstvom. Videla sam osrednje razvijene gradiće, u kojima se jednako loše živi kao i u ostatku Srbije i videla sam sveukupno sivilo i prašinu. Sad evo kažu da je u Majdanpeku u samom centru grada najveća koncentracija ruda. Pitam Majdanpečane gde će da sele,  jer ih brane aktivisti umesto da ceo grad izađe na ulice kad se minira planina Starica. Ne samo njih, pitam sve vas što na sve ovo ćutite, što vam je SEOS glup što vam blokira Beograd, što su vam aktivisti glupi jer idu da brane reke, šume,zdrav vazduh, bedeme od poplava, gde ćete da se selite? Gde će vam deca, gde će vam roditelji, bake i deke? Nemojte slušati mene, slušajte stručnjake sa Biološkog fakulteta, sa Šumarskog fakulteta, koji vas mole da shvatite šta nas čeka jer je stanje alarmantno i mole da shvatite da sve što imamo, naša zemlja, naša imanja, plodne oranice, vode, šume, naša rudna bogatstva će uskoro, ako se ne probudite postati tuđa. Ovde je i jedan poseban pozdrav za vas što im prodajete dedovinu, za vas što radite za njih, znate li koliko bi vas se preci stideli da vas vide šta ste i ko ste?

Sada je došlo na red predgrađe Krivelj kod Bora. Borske novine pišu da će se celo predgrađe izmestiti.

Počeli smo redom da selimo ljude. Oni bi da kupe, da otmu imanja oko rudnika, oko Bora, Majdanpeka, u dolini Jadra, u dolini Korenite, na Homolju, svuda.  Ima li ta gospođa  Đedović rod i poreklo, ima li pretke, ikog živog, ikog mrtvog da se u njega zakune? Pada li joj na um da je to nečija dedovina, nečije nasleđe, dom, da tu leže nečije kosti, da je tu neko imao njivu, livadu? Kaže sklanja ih, jer bi im rudnik naškodio. Zar nije lakše reći rudniku da ne dira nikog, nego izmeštati celo predgrađe zbog Zlog Džina iliti Zi Đina? Ide li išta pre profita?

Da li je neko video šta se desilo sa kopovima Zi Đina kad su bile poplave? Kamen na kamenu ostati neće u ovom delu Srbije. Kad u Japanu graditelji puteva naiđu na drvo, oni ga zaobiđu ili naprave atrakciju od njega, ne sele ga ko zna gde. Jedino je u državi Srbiji moguće izmeštati sela i gradove zarad iskopavanja bilo čega. Zbog rudnika je normalan život u Krivelju nemoguć i oni nisu imali izbora sem da traže da im se pomogne. Ali, ko je doveo do toga da se život u jednom mestu do te mere ugrozi i obesmisli da narod nema drugog izbora nego da ide u zbeg, jer to je to, ništa drugo i zašto taj neko nije odgovarao? Već godinama unazad građane Krivelja uznemiravali su radnici Zi Đina koji su im nudili novac da otkupe njihova imanja. Sada je najzad njihov život do te mere ugrožen da su morali da traže da do toga dođe. Ovo im je inače već drugo preseljenje zbog rudnika. Ne razumem, a verovatno i neću kako je bilo koji rudnik, bilo kakav profit važniji od ljudskih života i od prirode. Da li je zaista mnogo bitnije sve to od ljudskih života i prirode? Vi što ćutite, po vaša imanja će doći sledeća, po imanja vaših porodica, baka, deka, onda ćete početi da vičete ali niko vas čuti neće jer oni, koji su vam obećavali kule i gradove da biste glasali za njih, biće oni koji će naređivati da vas hapse jer se bunite što vam se vaše otima.

Ana Ubavić, Blace

0
0
Prethodni tekstVATROGASCI NISU MOGLI DA PRIĐU
Sledeći tekstODVAJAJU SE PLOČE SA SPOMENIKA GVOZDENOM PUKU I NIKO NE REAGUJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime