Naslovna Društvo DANAS DECA NISU OTIŠLA U ŠKOLU

DANAS DECA NISU OTIŠLA U ŠKOLU

1
Očajni roditelji! Foto:Prokuplje press
Ad

Osnovci iz sela Stara Božurna, ukupno njih šestoro, nisu otišli u školu, jer ne postoji autobuska linija kojom mogu d adođu do izabrane škole u Prokuplju, a to je Osnovna škola „Nikodije Stojanović Tatko“. Roditelji mališana, kao i deo stanovnika ovog sela su se okupili u parku, u znak protesta što deci nije obezbeđen prevoz.

Sve je krenulo maja prošle godine kada deca čak deset dana nisu pohađala školu, a Niš ekspres kao prevoznik je odlučio da ukine liniju. Duže od mesec dana deca su kombijem prevožena iz Stare Božurne do Babinog Potoka, pa odatle autobusom dolazila do škole.

-I tako je završena ta školska godina, a ove nemaju ni taj kombi. Mogu roditelji da se organizuju, pa da ih prevozimo par dana, ali celu školsku godinu ne možemo, jer zaista nemamo mogućnosti da to činimo. Išli smo u školu, oni su nemoćni, a već danima pokušavamo da dobijemo odgovor i iz Opštine Žitorađa, a oni ćute- kaže Monika Petrović, majka jednog od osnovaca iz ovog sela.

Najveći problem je da selo pripada opštini Žitorađa, ali je bliže Prokuplju, a u tradiciji ovog sela je da deca idu u prokupačku Osnovnu školu „Nikodije Stojanović Tatko“ koja nosi ime po narodnom herooju koji je iz Stare Božurne.

Nakon protesta u centru sela, oni su posetili i lokalnu samoupravu u Žitorađi, gde im je ipak danas obećano da bi njihov problem trebalo da se reši naredne nedelje.

Pored osnovaca u ovom selu je i sedam srednjoškolaca, koji takođe zbog nepostojanja linije ne mogu da dođu do svojih škola.

U selu ne postoji ni autobuska veza sa Žitorađom. Iz Stare Božurne samo ujutro u 5 časova polazi autobus koji prevozi radnike do Niša preko Pečenjevca i ostalih sela i vraća se u 16 časova popodne.

Očajni meštani sela dodaju da ih više lokalna vlast ne interesuje kada dođe da sakuplja glasove za izbore.

I mi smo zvali predsednika Opštine Žitorađa Ivana Stanojevića koji nije odgovorio na naš poziv i sms poruku, a prošle nedelje smo zvali više puta fiksni telefon u opštini i na kraju nam je obećano da će nam se neko javiti. Na žalost nije. 

0
0
Prethodni tekstTRI SAOBRAĆAJNE NEZGODE ZA SAT VREMENA
Sledeći tekstDAĆE I VIŠE NEGO ŠTO SU IKADA POMISLILI DA ĆE DATI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime