Naslovna Ljudi SUPER ŽENA, SVE STIŽE I MNOGI SE PITAJU KAKO!

SUPER ŽENA, SVE STIŽE I MNOGI SE PITAJU KAKO!

2270
2
Ovo je super žena Tanja, foto.Prokuplje press
Ad

Za Tanju Marinković (41) iz sela Samarinovca kod Žitorađe bez preterivanja se može reći da je super žena. Ona je majka, hraniteljica, radnik obezbeđenja, slikar garfika, prehrambeni inžinjer i neko ko neizmerno voli biljke, posebno citruse. Ona kalemi, uzgaja, proizvodi, sprema obroke, stub je porodice. Ne, zaista ne preterujemo, ona sve to radi svakoga dana već deset godina. Kaže da su njena najveća podrška njen suprug Predrag i roditelji. U njihovom dvorištu je šestoro dece, jer je i Tanjina majka hraniteljica i ima tri deteta na hraniteljstvu, a kako žive u istom dvorištu i sva su deca tu.

-Baka je bila hraniteljica, onda mama, a sada i ja. Moja deca su već velika, sinovi od dvadeset i šesnaest godina i sa nama je i sedmogodišnjak, kojeg čuvam od njegova tri meseca- priča nam ova vedra i nasmejana žena.

Njen dan počinje najkasnije u 5.30 časova. Posle kafe, odmah sprema doručak i ručak i sve to bude gotovo do 8.30 časova najkasnije. Ako nije na poslu, posveti se svojim citrusima, sve do podneva kada ide po mališana koji je ove godine završio predškolsko. Dan joj se završava oko ponoći.

-Nije teško, sve se stiže, samo ako se čovek dobro organizuje. Dobila sam i licencu za osobe koje su zadužene za zaštitu od požara. Najviše vremena provodim sa biljkama i tu mi mališan najviše pravi društvo. Dok negujem biljke, mi se i igramo. Sve se uklopi- objašnjava Tanja kako teče njen dan.

Zanimanje za citruse krenulo je pre deset godina. Do tada je već dobro izučila kalemljenje pa je rešila da umnoži limun koji imaju već trideset godina.

-Bilo je teško na početku, pratiš proces, trudiš se da što više naučiš o tome, ali sam uspela. U godini sada proizvedem 1.000 citrusa, najviše limuna. Nekako su mi omiljeni. Imam deset vrsta i čim čujem za neku novu vrstu, ja je nabavim. Uz pravilan uzgoj, mogu da rađaju u četvrtoj godini od sadnje- očarana citrusima priča Tanja.

Uspela je da umnoži sibirski limun, koji može da opstane napolju, jer trpi temperaturu do -35 stapeni Celzijusa. Sada se njemu najviše posvetila i od svog je već stvorila podloge i dobija nove.

-Podloga je biljka koja je spremna da se kalemi. U nekim trenucima ih imam i 2.000 komada. Volim i varjagatni limun, to je onaj šareni, koji je redak i sada pokušavam njega da umnožim. Ovo voće je moj ventil za opuštanje, a suprug me u tome podržava. On mi je pravio lampe da bi sadnice imale dovoljno svetlosti i toplote. Moja porodica je moje najveće blago, a kada kažem porodica mislim i na roditelje, a citrusi su moja druga ljubav- dodaje ova zaista posebna žena.

U njenoj bašti ima i limete, mandarina, kivija, ali joj je limun ipak najdraži.

Ova vedra žena je primer da se sve može kada se hoće. Ljubav prema deci, ljudima, biljkama, čini je posebnom i svi je po tome prepoznaju.

A kako smo mi čuli za nju? Tako što je odlučila da pokloni određenu količinu limuna gradu Prokuplju, i pomogne da kada nadležni odaberu mesto,  ona pomogne u uzgajanju istih sve dok ne te izrastu u drveće koje će biti dostupno svima.

-Radim u Prokuplju, kao obezbeđenje u jednoj fabrici i mogu da ih nadgledam dok ne postanu drveće- objašnjava ona.

I tada nam pokazuje svoje grafike, u kojima je sadržan njen život i trenutne emocije. I za to ona ima vremena!

Tanja ima i svoju Fejsbuk stranu gde su prikazane njene sadnice: https://www.facebook.com/tanja.sadnicelimuna

0
0
Prethodni tekstPOVREĐEN VOZAČ PREBAČEN ZA NIŠ
Sledeći tekstPRODATA ZGRADA APOTEKE

2 KOMENTARA

  1. Skromna, savesna, odgovorna, požrtvovana, divna čarobnica Tanja.U njenim rukama sve cveta, čak i ono što je odavno otpisano.Jednom neuglednom, polumrtvom žutom listiću ona je udahnula ljubav.Pored njega se svio još jedan manji,mlad, pa još jedan, pa još jedan..razvio se jedan raskošan grm, svež, sočan, zelen, sa sjajnim ,punim listovima..do jednog dana kad iz njegovg jezgra nije nikao beli, nežan cvet , kao labud.Taj cvet je bio rezultat njene brige i ljubavi koju je udahnula tom grmu.Merila mu je temperaturu, donosila magične prahove i pažljivo merila dozu kapi koju će staviti. Ni kap manje ni kap više nego što treba. Grm je mamio je poglede svih koji su prolazili, skoro da ne postoji neko ko je ravnodušno prošao ne bacivši pogled..To je Tanja,nežna i emotivna duša, koja uzgaja svoje biljke čudom, željom i nadom.Oko nje uvek neka dečija graja, i cveće..a na njenom licu uvek osmeh.Samo retki znaju da prepoznaju kada je iza tog osmeha tuga.Ja obožavam cveće, kupovala sam atraktivno bilje iz mnogih rasadnika, ali su me prevarili-naručila sam Karmen ružu, belu ružu penjačicu, sibirski limun, patuljastu trešnju..ruže su stigle najgore vrste u pogrešnim bojama,limun je imao samo gole grančice i trnje, a patuljasta trešnja je bila neprijatno iznenadjenje, bila je preskupa, a prilikom presađivanja sam uošila da je to bio samo poboden štap bez žilica i korena od ko zna kog drveta..Sada je moj limun u Tanjinom carstvu limunova , na lečenju.Da, dobro ste pročitali-ona leči naše cveće, i svačije cveće, i svemu gde vidi tragove života, za nju je izazov da mu udene snagu i moć da se uzdigne i prolista, procveta.. Prava čarobnica je ta Tanja, krhka žena koja svojm ljubavlju oporavlja tužne i bolesne. Tanja. čija je duša upravo tanana i nežna kao latica cveta.. Pored nje mnogo nežnih cvetića u vidu dečice , a među njima bih izdvojila mog ljubimca Strahinju, i koristim ovu priluku da mu poželim srećan polazak u prvi razred.Tu tajnu kako od jedne otpisane biljke napraviti pravi praznik za oči – možda će Tanja šapnuti samo Strahinji.Jer on je veoma radoznao, i teško da nije ulovio neki njen magični trik.Jednom sam ga pitala šta bi želeo da bude kad odraste. Rekao mi je: Neću da odraste. Ostajem uvek ovakav. Ja Strahinju razumem. Da je Tanja duša koja je odabrala moju dušu da mi bude mama- i ja ne bih želela nikada da odrastem.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime