Naslovna Kultura DVA AUTORA DOBITNICI “NAJBOLJE KNJIGE POEZIJE”

DVA AUTORA DOBITNICI “NAJBOLJE KNJIGE POEZIJE”

2
Ad

 Žiri za dodelu Drainčeve nagrade za najbolјu knjigu poezije u Toplici između dva Susreta, doneo je jednoglasnu odluku da dve zbirke pesama podele ovu nagradu. Reč je o  Saši Milovanoviću Božimirovu i njegovoj knjizi ,,Pesme“ i Draganu Dobrašinoviću i njegovoj knjizi ,,Dok je nebo čekalo čoveka“.

Kako se navodi u obrazloženju tročlanog žirija, “rošla godina donela je dva nova a ipak sazrela, lirski zaokružena i umetnički izbrušena poetska glasa”.

-Prava je šteta što smo ovoliko dugo čekali da njihove knjige ugledaju svetlo dana a još veća šteta bi bila ne prepoznati njihovu vrednost i mesto u kompleksu Topličke poezije XXI veka. Nema nas baš toliko da bi se delili, pogotovu je malo knjiga poezije sa kvalitetnim pesničkim dostignućima- piše u obrazloženju.

Poetska plovidba Saše Milovanovića je jedan hrabar iskorak u svet slika i pojmova koji obiluju mitološkom fantastikom, psihološkom podlogom i erotivnom imaginacijom. Pesnik nas svojim plovidbama vešto izmešta iz veremena i prostora kojima pripadamo nudeći spasonosne horizonte i kovitlace svog bajkovitog unutrašnjeg sveta. Pesme traže intuitivnu radoznalost i erudiciju i otvorenost za jezičke i leksičke eksperimente i inventivnosti. Autor se strogo drži svojih principa originalnog komponovanja pesničkih konstrukcija kako onih unutrašnjih, misaonih, tako i spolјašnih odnosno formalnih. Aktivira arhaizme, kovanice i neologizme koje samo on, u svojoj stvaralačkoj fantazmagoriji stvara, poput nekog jezičkog demijurga. Ti principi donose određeni rizik ali i smeštaju Sašin govor u originalne i autohtone pesničke glasove Srbije.

Iako mu je ovo prva knjiga, Dragan Dobrašinović preskače sve dečije, početničke bolesti i piše istančanim, doslednim književnim stilom i pesničkim izrazom koji je na najbolјem tragu velikana srpske poezije poput Bećkovića ili Raičkovića. Kako lepo primećuje književnik Igor Ivanović u predgovoru:,, Dragan kao da je čekao da se u njega utka bogato životno iskustvo koje je pretočio u stihove. Autor ne pokušava da nametne konačne sudove: kao zaokružen intelektualac koji zna koliko je dubok ambis čovekove prirode u kojoj se za prevlast bore Tvorac i sotona, Dobrašinović hrabro iznosi večite teme i dileme pred čitaoca, ne pokušavajući vulgarno da arbitrira.“ Iako je strukturalno podelјena na dva dela, uslovno rečeno lјubavnu i filozofsko-refleksivnu poeziju, iz svih pesama podjednako isijava Dobrašinovićeva rafiniranost I intelektualizam koji ne susprežu i racionalizuju doživlјajno, već postaju instrumenti njegovog produblјivanja i obogaćivanja. Lirsko ja posvećeno je preispitivanju kompleksnog egzistencijalnog iskustva društveno-istorijskih, tradicionalnih, političkih tema kroz prizmu intenzivnog umetničkog doživlјaja sveta i stvarnosti.

Ubeđeni smo da će ove nagrade biti dobar podstrek i da će dati jak motiv autorima da nastave sa novim pesničkim dostignućima, za dobro naše umetnosti i kulture.

0
0
Prethodni tekstPRODATA ZGRADA APOTEKE
Sledeći tekstNIJE PRIHVAĆEN PREDLOG ZA BESPLATNE UDŽBENIKE

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime