Naslovna Društvo DECA IZ STARE BOŽURNE ODSEČENA OD SVETA

DECA IZ STARE BOŽURNE ODSEČENA OD SVETA

1547
6
Centar sela, foto.Prokuplje press
Advertisiment

Sutra, kao i maja i juna prošle godine šestoro osnovaca i sedam srednjoškolaca iz sela Stara Božurna ne znaju kako da dođu do svojih škola, jer autobusa za njih nema. Ovo selo pripada Opštini Žitorađa, ali ga od Prokuplaj deli samo Babin Potok, pa deca idu u prokupačke škole. Osnovci su u Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko“ već šezdeset godine, jer je ovaj heroj iz Stare Božurne. Roditelji su molili, zvali, apelovali, ali svi sležu ramenima i niko ne obezbeđuje prevoz za ovu decu. Sve je počelo kada je maja meseca Niš ekspres odlučio da ukine liniju koja je išla preko sela do Prokuplja. Tada su dva meseca dobijali kombi iz opštine Žitorađe koji je prevozio đake do Babinog Potoka, o odatle ih preuzimao drugi autobus.

-Više ne znamo šta da ardimo. Nije problem da jedan dan vozi neko od nas decu, ali ne može da se uklopi da šestoro dece roditelji voze i dovoze svaki dan iz škole. Prosto to je neizvodljivo. Zvali smo školu, uporno kucali na vrata Opštine Žitorađe i nikakvog odgovora nema. Naša decu su izgleda deca trećeg sveta kojima je na neki način uskraćeno pravo da se školuju- jada nam se Monika Petrović, majka deteta koje sutra neće imati prevoz do svoje škole.

Direkor Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ Ljubomir Vukićević potvrđuje da su ga roditelji obavestili o problemu, a on je obavestio člana Gradskog veća za prosvetu. To je sve što on može da uradi, kako kaže.

U Opštini Žitorađa, nismo uspeli da dođemo do predsedika Ivana Stanojevića, jer je na odmoru. Rečeno nam je da će nam se neko javiti umesto njega, ali evo već pet dana, nema tog poziva.

-Tako je i sa mnom. Zvala sam, rečeno mi je da će mi se javiti načelnik Opštinske uprave i ništa. Svi samo sležu ramenima, a kada treba da se glasa, sve obećaju. Sada nikog nije briga za našu decu- dodaje Petrović.

Sutra u 12 časova roditelji će se sa decom okupiti u centru sela, odakle će prvo da posete direktora škole, a zatim i predsednika opštine Žitorađa, jer žele da reše problem koji je nastao.

Inače, ovo selo je svega tri kilometara udaljeno do početka Prokuplja i na samoj je granici između Prokuplja i Žitorađe. Od centra Prokuplja gde je OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“ gde po tradiciji idu deca iz Stare Božurne udaljeno je oko sedam kilometara.

                     I ULIČNO SVETLO GASE U PONOĆ

Iako je reč o lepom, uređenom selu, poslednjih godinu dana ulična rasveta se gasi u ponoć, zbog uštede. Tako je objašnjeno meštanima sela.

Oni nemaju ni autobusku svakodnevnu liniju. Jedan autobus polazi ujutro u 5 časova preko Pejkovca i ostalih sela do Niša, vraća se u 16 časova i to je sva njihova veza sa ostatkom sveta.

Prethodni tekstJUG BOGDAN PONOVO MEĐU PROKUPČANIMA
Sledeći tekstKAD PRODAJU JE JEFTINO, KAD KUPUJU SKUPO

6 KOMENTARA

  1. Nis ekspres treba ukinuti jer ima zainteresovanih privatnika iz Srbije..mesecne karte treba biti od 2 do 3 hiljade u celom Toplickom okrugu.Ali na zalost

  2. Bez prevoza, bez ulične rasvete posle ponoći, bez ambulante, koja je zatvorena iz nama stranih razloga…..jedino nas se sete kada treba skupiti glasove, daju gomilu obećanjaa kada dođe vreme da se obećano ispuni….nema dovoljno sredstava. Ne tražimo ništa bahato ili raskošno već da i naša deca imaju prevoz do svoje škole

  3. I sva sela u okruženju imaju asvaltirane ulice, uređenu kanalizaciju, ambulantu normalan autbuski prevoza mi blato i go… do guše.
    SUGRAĐANI NEMA VIŠE GLASOVA IZ BOŽURBE

  4. Najgora i najkorumpiranija opština u svetu!!! Da ste odneli kovertu problem bi bio rešen, ovako….sačekajte tamo do aprila, kad će biti izbori i nova izborna obećanja nama glupim seljacima???? I u Pejkovcu se gase svetla u ponoć dok su u susednom Samarinovcu upaljena 24h, ma restrikcija nema šta!!!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime