Naslovna Kultura POČELI 54. DRAINČEVI SUSRETI PESNIKA

POČELI 54. DRAINČEVI SUSRETI PESNIKA

1
Drainčevi susreti, foto: sajt Grada Prokuplja
Ad

Književna manifestacija ,,Drainčevi susreti pesnika“, koja se ove godine održava 54. put zaredom, tradicionalno je počela na platou umetnosti na Hisaru, polaganjem venaca pijeteta na bistu velikom topličkom i srpskom pesniku Radu Draincu. Pred ljubiteljima pisane reči i poštovaocima njegovog stvaralaštva, vence su položili ovogodišnji laureat nagrade „Drainac“ Slavomir Gvozdenović, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović i zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroslav Antović.

Ovom prilikom, državni sekretar Ivanović, Gvozdenoviću je uručio nagradu, koja mu je pripala za zbirku pesama „Disanje na pseće škrge“.

Uručenje nagrade, foto: sajt Grada Prokuplja

Prisutnima se obratio i državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

-Danas je još jedan značajan dan za srpsku kulturu, dan kada se održava ova manifestacija i kada obeležavamo 80 godina od smrti pisca. Ovo je povod da se nanovo podsetimo jednog od najtalentovanijih avangardnih pesnika između dva rata. U zvaničnoj poseti Temišvaru i Savezu Srba u Rumuniji, upoznao sam Slavomira Gvozdenovića, koji je osim po svom književnom stvaralaštvu, poznat i po tome što je dugi niz godina bio i predsednik Saveza Srba u Rumuniji i 20 godina poslanik u Parlamentu Rumunije. Kao veliki borac za prava srpske zajednice u toj zemlji, u njegovom dugogodišnjem radu, prioritet je bio negovanje čvršćih veza sa maticom, kao i dobrosusedskih odnosa Srbije i Rumunije, u čemu je imao puno uspeha i ja mu se ovom prilikom zahvaljujem na tome. Ministartsvo kulture će i ubuduće podržavati manifestacije koje neguju i čuvaju sećanje na naše velike pisce iz bliže i dalje prošlosti i zahvaljujem se ljudima iz ovog kraja, što u kontinuitetu, ostaju i opstaju u ovoj važnoj kulturnoj misiji, istakao je državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

Tradicionalno, posle uručenja nagrade „Drainac“, besedu Draincu je kazivao i ovogodišnji dobitnik Slavomir Gvozdenović.

Dobitnik nagrade Slavomir Gvozdenović, foto: sajt Grada Prokuplja

-Malo je koji srpski pesnik lepše i uzbudljivije okarakterisao sebe od Radeta Drainca „jesenji jablan slovenske sentimentalnosti“. Sanjar, zaljubljenik i vernik pod „Hipnosom“, bandit ili pesnik pod bistrim „nebom nad Cejlonom“ ili u „bakarnoj noći Polinezije“, ili, prvo i poslednje, sve do danas, pesnik naših duša, možda je pod vedrim naletima dunavske košave na beogradsku Moskvu, zanesenjački nama prečanskim Srbima slao pesničke oporuke, a one su stizale i do Temišvara, pesnici nemaju svojega jutra. Nije ga nikada imao ni Drainac, zato nam je u Temišvaru od pesnika rasipnika zaiskrila vatra, da rasplamsa naše žudnje i održi živom veru u ljubav i sve što život znači. Mi tu vatru od Drainca čuvamo u više biblioteka u Temišvaru i Aradu, na dvema katedrama srbistike u Bukureštu i Temišvaru i srpskoj gimnaziji „Dositej Obradović“. Vama, poštovani prijatelji hvala što ste me Drainčevom nagradom udostojili, dodelivši mi od iskre i vere pesnikove, sa njegovog Orionskog sazvežđa. Dozvolite mi da kroz četiri stiha progovorim na kraju o Drainčevoj i „krivici“, svih nas, koje je pesnik danas okupio. „Knjiga rađa knjigu, rađa se čudo, malo, malecko, ovolicno, zasvetli ovoliko, naglasio je dobitnik pesničke nagarade „Drainac“ Slavomir Gvozdenović.

Govoreći o nagrađenoj knjizi, predsednik žirija prof. dr Goran Maksimović je naglasio da se radi o poeziji, koja je nastala kao simbioza ličnih doživljaja i kolektivnog iskustva, te da se po mišljenju žirija, radi o jednoj od najboljih do sada objavljenih pesničkih knjiga tog autora.

-Poezija Gvozdenovića objedinjuje lični doživljaj i kolektivno iskustvo i to se najbolje iskazuje i kroz naslov nagrađene knjige „Disanje na pseće škrge“, koji govori o tome da je život arena, u kojoj se dešavaju surove i lepe stvari, a u sudaru jednog i drugog nastaje između ostalog i umetnička kreacija, rekao Maksimović.

Smatra da je ova nagrada značajna i za srpsku dijasporu u Temišvaru jer je ovo za njih znak da matična država misli o njima, prati njihov rad i da ih ne posmatramo kao neku stranu književnost, već kao nekoga ko je deo naše kulture.

– I sam Drainac kao književnik i čovek uvek je posmatrao srpsku književnost, kulturu i srpski narod kao jedinstveno biće, nisu ga interesovale granice, već je za njega sve to bilo kao jedna celina. Kao glavni lirski junak Gvozdenovićeve poezije pojavljuje se srpski jezik u liku raskošno odevenog ,,večnog mladića”, čija je bogata leksika, ali i rodna melodija izvor i utoka pesnikovog umetničkog nadahnuća, tvrdi Maksimović. Dodaje da je odluka žirija doneta jednoglasno i podseća da je na ovogodišnjem konkursu za Drainčevu nagradu pristiglo 45 knjiga poezije, a da je tročlani žiri najpre izabrao 10 naslova, a onda i uži izbor od tri knjige, među kojima je izabrana i nagrađena poezija Gvozdenovića.

Izvor: Sajt Grada Prokuplja

0
0
Prethodni tekstPOČINJU VODOVODNI RADOVI U ULICI MILKE PROTIĆ
Sledeći tekstPRAVOSLAVNI VERNICI DANAS SLAVE VELIKU GOSPOJINU

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime