Naslovna Društvo MILION EVRA ZA KAMERE KOJE TRAJU DVE GODINE

MILION EVRA ZA KAMERE KOJE TRAJU DVE GODINE

10
Ad

Svaka od 48 kamera koje će se postaviti u gradu, a za koje piše u elaboratu da koštaju po komadu 68.200 dinara, odnosno 580 evra zapravo nas koštaju više, jer u ovaj elaborat nije uključen i PDV koji se plaća. Tako sa tom obaveznom stavkom svaka kamera pojedinačno košta 81.840 dinara, odnosno 698 evra, što znači i da se suma od 101.647.860 dinara za ceo sistem penje još za dvadeset odsto više odnosno na 121 milion dinara! Tako da ipak nije manje od milion evra, već baš milion evra, ali to lokalna samouprava je zaboravila da kaže. Zanimljivo je i da su one “oročene” na dve godine, a šta će biti sa njima posle toga, ko zna. Dakle, mi plaćamo milion evra za nešto što će raditi samo dve godine.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=192662997161247&set=pcb.192663187161228

Jedino što je za utehu je to da je reč o IP kamerama, za koje na sreću ne moramo da plaćamo i prenos podataka do monitoring centra.

Pre 12 godina, početkom 2011. godine postavljeno je 14 kamera na glavnim i najprometnijim rasksnicama u Prokuplju. Čitav projekat koštao je 30.000 evra, a dobili smo ga kao poklon od Švajcarske ambasade. Nakon dve i po godine one su uklonjene.

Kako je tada objavljeno, sistem je pustio u rad ambasador Švajcarske Ervin Hofer, a realizovali su ga “Telekom Srbije” i kompanja “Vukom” u okviru projekta “Bezbedno Prokuplje” .

Sistem tog video -nadzora imao je 14 kamera koje pokrivaju osam najprometnijih raskrsnica u gradu i uglavnom se nalaze pored osnovnih i srednjih škola u ovom mestu. Kako je tada rekao ambasador Švajcarske, reč je o značajnom projektu u cilju bezbednosti građana koji ujedno stvara preduslove i za bezbedno poslovanje. Sve je plaćeno NULA dinara, ali su negde 2013. godine razmontirane, jer tadašnji predsednik opštine Prokuplјe Ljubiša Đurković nije pristao da se plaća oko 2.500 evra godišnje za održavanje.

0
0
Prethodni tekstDA LI ĆETE NAS OPET ZABORAVITI?
Sledeći tekstRUKOMETAŠICE POBEDILE PARTIZAN!

10 KOMENTARA

 1. Za Vašu potpuniju informaciju :
  -To što su kamere IP ne znači da je optika po kojoj su povezane besplatna , dogovor sa Telekomom je sigurno obavljen u stranačkim prostorijama.
  -Ds li je negde navedeno koliko košta za godinu dana licenca za raspoznavanje tablica jer bez nje su snimci NEVALIDNI, kao i da li je uopšte kupljen softver 😁
  -I ostali softveri MORAJU da budu licencirani.
  -Vukomu je plaćano više koliko sam ja upoznat na ime izdavanja opreme i oprema je vođena kao njihova pa su je zato i skinuli čim je ugovor raskinut. Svo vreme su se mogli pogledati snimci iz opštine (znači služile su ničemu) a tek zadnju godinu i iz prostorija policije.
  Ovo je tek mrvica ali dovoljna ako ima zainteresovanih da istražuju

  • Tek sam sada pogledao dokumentaciju koju ste objavili. Firma Master BC koja je radila projekat je odlična i korektna firma. Vidim da je projekat obuhvatio softvere. Što se tiče cene pojedinačne kamere hvali vrlo bitan detalj a to je tačan model pa je bez tog detalja nemoguće da pričamo o realnoj ceni pa bih samo stavio minus zbog neobjavljivanja tačnih podataka.
   Jedina stvar o čijoj ceni bih mogao da dam komentar je hard disk od 8Tb za koji opet naravno ne piše proizvođač i model.
   Ali ostaje veliko i otvoreno pitanje realnih potreba i troškova i nepotpunih podataka od izvođača radova do ugrađene opreme.

 2. Ne mislim, pouzdano znam da ima i skupljih jer imam uvid u cenovnike ALI ne možemo da znamo da li je preplaćena jer nema oznake modela pa ovakva po opisu može da košta i 200 i 600€. To je kao da napišem da sam kupio kola koja su dizel , karavan i mogu da koštaju i 1000 i 20.000€ .
  Ono čemu mogu da vidim cenu je recimo hard disk 8Tb i da kažem da je samo 10% skuplji od realne cene pod uslovom da je kupljen jedan komad i da je taj koji je specijalno namenjen toj svrsi.
  Ali ovo su ogromni poslovi i cene tada mogu da budu značajno niže ali mi nemamo nijednu oznaku po kojoj možemo to da kažemo .

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime