Naslovna Ljudi DA LI ĆETE NAS OPET ZABORAVITI?

DA LI ĆETE NAS OPET ZABORAVITI?

2
Čekamo Vas i nadamo se da nas nećete opet zaboraviti! Foto: Slavoljub Sretković
Ad

Bivša Krusevička opština zajedno sa Žitnim Potokom čini dve trećine teritorije Grada Prokuplja. Prostire se dolinom Arbanaške (Bejašičke reke) I uzdiže do vrhova Sokolovice, Vidijevice i Radana.

Po popisu iz 1956. godine u opštini Kruševica živi oko 5.500 stanovnika. Radilo je 16 četvorogodišnjih skola (u Vlasovu čak dve) i u Kruševici osmogodišnja sa 750 učenika. 

Preko 40 vodenica melje i dan i noć na Arbanaškoj, Tovrljanskoj, Pestiškoj i Rgajskoj reci. Preko 10.000 ovaca i 4.000 grla goveda i konja pase po nepreglednim livadama. Rade prodavnice u Bejašnici, Pestišu, Statovcu, Tovrljanu i Kruševici. U Kruševici rade dve kafane, četiri kovačko potkivačke radnje, otvara se ambulanta i pošta. Tesu se grede, tovare sinska kola, prežu volovi I vozi se građa za Prokuplje, a često i za Niš. Ručno se, krampovima pravi put. Svaka kuća ima svoju deonicu. i sagradiše seljaci put. I krenu autobus I to ne jedan, nego čak četiri polaska Prokuplje-Tovrljane, i svaki autobus prepun.

Bistra seljačka deca nakon osmogodišnje skole u Kruševici uspešno završiše srednje sškole, fakultete, doktorate, vojne akademije, i odoše za Beograd i u svet.

Odoše i više se ne vratiše, pa čak i zaboraviše odakle su. Sete nas se na Susretima Topličana ili na sličnim skupovima, pa se tog dana kunu da će sve učiniti za svoju Kruševicu, za grobove svojih predaka jer su samo grobovi i ostali, pa nas već sutra zaborave.

I tako krenu sunovrat negde 1987/1988. Godine. Zatvori se osmogodišnja škola sa ravno 84 učenika. Pre toga se pozatvaraše škole po ostalim selima, a 2005. godine zatvori se i ta jedina preostala četvorogodišnja u Kruševici. Prestade sa radom ambulanta, zatvoriše se sve prodavnice, ukinu se autobuska linija, a skoro najaviše i zatvaranje pošte.

Zavlada tuga neviđena na ovim prostorima. Mi koji ostadosmo ovde, žilavi kakve nas je surova priroda i vlast učinila, nastavismo da verujemo u vaskrsnuće ovog kraja- jer nema srećne i bogate Srbije bez srećne i bogate Kruševice.

Pre nekoliko godina sakupismo 600.000 dinara i opština nam dade još 400.000 dinara i uradismo projekat puta nade i buducnosti: Smrdan-Kruševica-Prolom Banja.

U isto vreme otpočeše i radovi na delu puta od Bačija do crkve Lazarice. Smeni se vlast u Prokuplju i radovi stadoše. Zaturi se negde naših milion dinara, zaboraviše nas i evo već godinama na ovom regionalnom putu ne ugradiše ni lopatu materijala.

Sela Donja Bejašnica, Gornja Bejašnica, Bukoloram, Pestiš, Rgaje, deo Trnovog Laza, Arbanaška, Široke Njive i Kruševica su potpuno odsečena od ostalog sveta. Od skoro, ni taksisti iako voznju naplaćuju do 3.000 dinara, ne žele da voze po ovakvom putu. Stotinak duša sa ovog područja je osuđeno na uništenje. Da su mogli i imali gde, otišlie bi odavno. Ostali smo ovde zaboravljeni od svih. 

Moj čukun-deda Vukašin se ovde doselio pre samo 130 godina. Krčio je sume i pravio oranice. Zadnje krčevine se i ja sećam kao dete-krompirište u ornicama.

Danas ni do rodne kuće ne mogu da priđem, a tek do ornica?

Moji unuci Matej i Aleksije ni na Google mapi ne mogu da pronađu Kruševicu jer je neko i otuda izbrisao. Iako želim da budu bogati, ne bih voleo da bogatstvo steknu prodajom Kruševice nekom Kurtešiju koji će vrlo brzo putem od Podujeva preko Radana stići do svog novog imanja.

Zbog toga ova vlast treba odmah, još danas da preduzme korake da spreči ovakav scenario.

Izgradnja ne samo glavnog puta, nego i puteva do svakog zaseoka, do svake kuće je prvi i pravi korak. Prvog septembra bi trebalo da krene školski autobus do Trnovog Laza, Tovrljana i Arbanaške i da se ne dozvoli da se par tih mladih porodica razdvaja tako što će majka sa decom morati u Malu Planu, Prokuplje ili dalje.

Autor ovih redova je politički protivnik ove vlasti, kao i svih dosadašnjih vlasti u Srbiji, a planira da bude opozicija i nekoj budućoj vlasti. Nemojte zato vi da zbog mene jednog kažnjavate stotinu ostalih.

Samo da vas podsetim: na zadnjim izborima, na biračkom mestu u Kruševici od 25 izašlih birača, 24 su glasala za vas. Da li dugujete nesto tim ljudima?

28.08.2023 na Veliku Gospojinu održava se kao i svake godine sabor u Kruševici. Nekada nije trebala organizacija. Narod iz cele Toplice je tog dana dolazio u Kruševicu na najčuveniji sabor. Mnoge ljubavi su se baš tog dana i na tom mestu rodile, mnogo brakova je ugovoreno i to onih iz te prave ljubavi, a protiv roditeljske volje.

Danas je drugačije. Poslali smo pozivnice, osmislili program, pripremili ručak. Vaše je samo da obavezno dođete i biće nam iskreno drago da budete naši gosti.

Ako kojim slučajem tog dana ne dođete, eto nas odmah sutra u 12:00 kod vas, da proverimo da vam se, ne daj Bože, nesto ružno nije desilo pa ste nas i ovaj put zaboravili i zaobišli.

U Kruševici, 2023.

Slavoljub Sretković

3
0
Prethodni tekstJAVOROVA ULICA ODSEČENA OD SVETA
Sledeći tekstMILION EVRA ZA KAMERE KOJE TRAJU DVE GODINE

2 KOMENTARA

  1. […] -Bivša Krusevička opština zajedno sa Žitnim Potokom čini dve trećine teritorije Grada Prokuplja. Po popisu iz 1956. godine u opštini Kruševica živi oko 5.500 stanovnika. Radilo je 16 četvorogodišnjih skola (u Vlasovu čak dve) i u Kruševici osmogodišnja sa 750 učenika. Sada nema škole, nema đaka, malo je stanovnika, svega desetak i nema puta. Do nas se dolazi sa velikom mukom i odricanjem. Ovaj kraj, nekada bogat ljudima, skoro da je ugašen i nešto se mora promeniti- kazao je između ostalog Sretković, koji je ovom prilikom pročitao i pismo, koje smo mi ranije preneli. […]

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime