Naslovna Info PRIVATNICIMA SE NUDI DA PRIME RADNIKA, ALI POD ODREĐENIM USLOVIMA

PRIVATNICIMA SE NUDI DA PRIME RADNIKA, ALI POD ODREĐENIM USLOVIMA

0
Mnogi mogu da se uposle, barem na kratko, foto:Prokuplje press
Ad

Filijala Prokuplјe Nacionalne službe za zapošlјavanje poziva poslodavce da iskoriste podsticajna sredstva za zapošlјavanje kroz realizaciju 2 mere za 2023. godinu: mere pripravništva za nezaposlene sa srednjom školom i mere sticanja praktičnih znanja.

Mera pripravništva za nezaposlena lica sa srednjim obrazovanjem podrazumeva stručno osposoblјavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci za koju je stečeno srednje obrazovanje, radi obavlјanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, kada je to zakonom, odnosno pravilnikom, predviđeno kao poseban uslov za rad na određenim poslovima, uz zasnivanje radnog odnosa.

Mera se realizuje kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru, a Nacionalna služba za zapošlјavanje učestvuje u finansiranju mere najduže do 6 meseci, odnosno za vreme potrebno za sticanje uslova za polaganje pripravničkog/stručnog ispita. Poslodavcu tokom realizacije mere Nacionalna služba refundira na mesečnom nivou neto minimalnu zaradu lica i pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Pravo učešća u realizaciji mere može ostvariti poslodavac pod uslovom da zaposli i stručno osposoblјava nezaposleno lice sa srednjim obrazovanjem, koje pripada jednoj od navedenih kategorija lica: mladi do 30 godina starosti koji se na evidenciji nezaposlenih lica nalaze duže od 6 meseci, osobe sa invaliditetom, Romi, mladi koji imaju status mladih u domskom smeštaju, hranitelјskim porodicama i staratelјskim porodicama.

Mera sticanja praktičnih znanja podrazumeva sticanje praktičnih znanja i veština nezaposlenog obavlјanjem konkretnih poslova kod poslodavca koji pripada privatnom sektoru. U meru se mogu uklјučiti nezaposlena lica iz sledećih kategorija: lica bez završene srednje škole, odnosno bez kvalifikacija, lica sa srednjim obrazovanjem, koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošlјavanje duže od 12 meseci, a prioritet za uklјučivanje u meru imaju osobe sa invaliditetom i Romi.

Poslodavac mora da sačini Program sticanja praktičnih znanja koji podrazumeva sadržaje učenja u cilјu sticanja praktičnih znanja i veština za rad na konkretnim poslovima, u trajanju od 3 meseca, da ima odgovarajuće kadrovske (mentora) i tehničke, prostorne i druge kapacitete za realizaciju mere. Mera se realizuje kroz zasnivanje radnog odnosa na određeno i na neodređeno vreme. Za vreme trajanja mere, Nacionalna služba refundira poslodavcu na mesečnom nivou neto minimalnu zaradu lica i pripadajući porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od 3 ili 6 meseci (u zavisnosti od vrste radnog odnosa).

0
0
Prethodni tekstGORELA JOŠ JEDNA DIVLJA DEPONIJA
Sledeći tekstKAKO JE TOPLI DO OŽIVEO: FESTIVAL SLOBODNIH REKA, PLANINA I LJUDI

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime