Naslovna Zanimljivosti NIŠ JE BIO DEO TOPLIČKOG OKRUGA

NIŠ JE BIO DEO TOPLIČKOG OKRUGA

0
Nekada centar srezova, foto:Narodni muzej Toplice
Ad

Verovali ili ne, ali jedan period NIš je bio deo Topličkog okruga! To je trajalo šest godina, ali dovoljno da Toplica bude važnija od Niša.

Na osnovu Zakona o uređenju oslobođenih predela 14.5.1878. godine donet je Zakon o privremenom upravnom podeljenju i snadbevanju sa vlastima oslobođenih predela gde je u članu 1. pored još 5 okruga prvi put ustanovljen Kuršumlijsku okrug a u članu 2. utvrđeno je da ovaj okrug obuhvata sezone: Prokupljanski Kuršumlijski, Ibarski i Vučitrnski.

Već 17.12.1878. godine došlo je do promene, pa je  proglašen Zakon o podeli prisajedinjenih zemljišta na okruge i srezove kojim su osnovana četiri nova okruga, a među njima i Toplički okrug sa srezovovima: Dobrički, Prokupački, Kosanički i Jablanički. Načelnik okruga je ostao isti Dragutin Pujić , pom. u Požarevačkom okrugu. Mandat načelnika okruga i srezova bio je dve godine.

Posle donošenja Ustava 1888. godine donet je 1890. godine Zakon o administrativnoj podeli Kraljevine Srbije kojim je broj okruga smanjen sa 21 na 15. Toplicki okrug je ostao i dalje ali sada mu je pripojen varoš Niš i Niški srez a ostali su srezovi Dobrički i Kosanički. U Dobricki srez je ušao i Prokupački srez sa Prokupljem.

Novim Zakonom o izmenama Zakona o administrativnoj podeli 1896.godine iz Toplickog okruga je izdvojen Niš i Niški srez od koji je formiran Niški okrug a ponovo je formiran Prokupački srez.

Od  1927. godine Toplicki okrug ima dva sreza: Dobrički i Prokupački a u sastavu je Kosovske oblasti sa sedištem u Nišu. Od 1930. do 1941.godine srezovi su po novom Zakonu o promeni naziva države i njenoj admin-teritor. podeli od 4.10.1929.godine u sastavu Moravske banovine sa sedištem u Nišu. Tada je ukinut okrug a ostali su srezovi.

Darko Žarić, istoričar

0
0
Prethodni tekstKAKO PREŽIVETI GUBITAK POSLA
Sledeći tekstZA REGISTRACIJU VOZILA VIŠE VAM NE TREBA PREVOD

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime