Naslovna Ljudi GOLUBARSTVO JE SIMBOL TABAK MALE

GOLUBARSTVO JE SIMBOL TABAK MALE

0
Lepota je u njihovoj slobodi, foto.Prokuplje press
Ad

U prokupačkom naselju Tabak Mala , odnosno u ulici Boška Jugovića sa kolena na koleno se prenosi ljubav prema golubima. Trenutno je desetak kuća u kojima ih ima, ali sadašnji vlasnici ne neguju ove ptice zbog takmičenja, prestiža, već iz ljubavi prema njima, koju su nasledili od svojih predaka. Ove ptice bezmalo slobodno lete i gotovo niko ih ne zatvara, ali svaka ima svoj prostor i redovno se vlasnici brinu o njima.

-Imam ih pet. Čuvam ih iz ljubavi, a nju su mi prenele komšije i moji preci. Najbolji golubar je naš komšija Bratislav Nikolić kojeg svi znamo kao Backo Švaba. On sada ima sedamdeset i pet godina, ali mu nema ravnog u Srbiji- priča Jovica Veljković kojeg smo susreli u ovoj ulici kako sa komšijom Ljubišom Milanovićem razmenjuje golubarska iskustva.

Kako kažu, ranije su se komšije takmičile čije su ptice lepše, ali danas toga nema.

-Mi ih čuvamo jer želimo da nastavimo tradiciju ove ulice i naših roditelja. Ništa nema lepše nego kada golubovi lete, a mi ih posmatramo. Volim ih što lupaju krilima, taj zvuk je potpuno opuštajuć i što lepo pevaju- objašnjava Ljubiša Milovanović kojeg svi u ovom kraju znaju po nadimku Ljuša.

On svoje golubove isključivo hrani pšenicom i kukuruzom i dok nam pokazuje njihove kaveze, koji su otvoreni, dodaje da su njegovi srednji letači i da je fasciniran belim golubovima.

Kaže da nisu teški za čuvanje i da jedini problem zadaju kobci koji vrlo vešto hvataju golubove u letu.

-Samo na to pazimo, da nije kobaca, ne bih ih nikada zatvarao, već bih po čitav dan uživao gledajući kako lete- dodaje Ljubiša i priznaje da je ljubav prema golubima on lično nasledio do tasta, koji je bio vrsni poznavalac ovih ptica.

Za stanovnike ove ulice, golubi su simbol prepoznavanja i tradicije. Trude se da im samo pomognu, a ne da ih prodaju i koriste u takmičenjima. Zbog toga su njihove ptice slobodne, srećne i verne, te im ovu ljubav vraćaju tako što „pevaju“ i pokazuju svoju lepotu dok lete oko kuća i krovova.

Najbolje u svemu je to što je sve na dobrovoljnoj bazi, bez pokušaja da se ukroti priroda ovih čarobnih ptica.

0
0
Prethodni tekstNIKO NIJE ODGOVORAN ZA ODVALJEN POKLOPAC NA ŠAHTI
Sledeći tekstU PROKUPLJU ŽIVELI SAMO SRBI KRAJEM 19. VEKA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime